Парламентът прие на първо четене Законопроекта за предучилищното и училищното образование, внесен от Милена Дамянова от ГЕРБ и група народни представители. В гласуването участваха 161 депутати, от които 107 бяха "за", 32 - "против", а 22 се въздържаха. Законопроектът беше подкрепен от депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, "Български демократичен център". Против гласуваха от "БСП лява България" и "Атака". Депутатите от ДПС се въздържаха при гласуването.

Мнозинството в парламента отхвърли на първо четене Законопроекта за народната просвета, внесен от Валери Жаблянов и група народни представители от левицата.

Сред предложенията в приетия текст са разделяне на средното образование на две степени; повече автономност за училищата; създаване на Национален образователен инспекторат към Министерския съвет; частично държавно финансиране за частните детски градини и училища; нова форма на обучение - у дома. Предвижда се възможност езиковите гимназии да приемат след 5 клас, както могат математическите. Планирана е и реформа на ресурсните центрове и др.

Лидерът на ДПС Лютви Местан определи като позитивен знак предлаганата от ГЕРБ нова структура на образованието и задължителния 10 клас. Негатив за него била липсата на "просвета" от наименованието на проекта, защото традицията у нас припознавала знанието като синоним на светлината, част от националната идентичност на българския народ.

Като една от основните язви на образованието и обществото Местан посочи ранното отпадане от училище, като над 80 на сто оттези деца са от ромски произход. Затова той предложи да се откриват детски градини и в ромските квартали, за което щели да са необходими не повече от 200 млн. лева.

От ДПС възразяват и срещу отмяната на нарочния закон, който гарантирал майчиният език да се изучава като задължително избираем предмет минимум 3 часа седмично. Във вашия проект решавате въпроса дискриминационно - приравнявате статута на майчиния език с избираем предмет като хореография, коментира Местан.

Според Румен Гечев от БСП има неяснота ще струва финансирането на частните училища. Такъв подход ще завлече България на дъното, което стана с някои от частните болници, заяви той. И колегата му Филип Попов постави под съмнение аргумента за равен старт, защото държавата ще финансира частните детски градини и училища, които са регистрирани като търговци с цел печалба.

Снежана Дукова от ГЕРБ защити държавното финансиране на частните детски градини и училища, като се позова на европейски практики. Тя отбеляза, че през 2010 г. в страната е имало 162 частни училища, а сега са 99. Частните детски градини през 2010 г. са били 54, а сега - 72.

Патриотите застанаха зад партньорите си от мнозинството, но настояха да се определи статутът на българските училища в чужбина. От АБВ пък имали идеи и за други форми на обучение, извън предвидените, които щели да предложат между първо и второ четене.

Илиан Тодоров от "Атака" изрази притесненията на групата, породени по думите му от това, че за нуждите на вероизповеданията се предвижда да се откриват духовни училища. "Закончето" е лобистко, антибългарско, антинационално, заяви Волен Сидеров.

  • Горанов прави регистър на банковите сметки на българите
  • Българите дават средна оценка 3,70 на кабинета „Борисов 2.0”
  • Вицепремиерите отчетоха единомислие и действащ механизъм
  • Строго пазената програма на кабинета "Борисов 2.0"
  • ГЕРБ отново отвори въпроса за задължителното гласуване
  • Остри декларации и намерения за оттласкване от дъното в първия работен ден на НС
  • Кабинетът проверява ЕРП-тата за отчитането на тока (ОБНОВЕНА)
  • Павлова: Има риск за 25 от проектите по ОП "Регионално развитие"
  • Дончев: ОП "Регионално развитие" ще бъде пусната до месец
  • Данък "Лихва" остава 8%