ГЕРБ ще подкрепи приетата от правителството актуализирана стратегия за реформа на съдебната система, приоритет през новата пленарна парламентарна сесия са и сектор "Сигурност", образованието, здравеопазването и социалната политика. Това декларира при откриването на първото за тази година заседание на Народното събрание председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той призова всички депутати към конструктивно поведение, за да се намерят най-добрите решения на съществуващите проблеми. Цветанов обяви още, че ГЕРБ е за референдум за промени в изборното законодателство заедно с местните избори през есента.

„2014 г. беше вътрешно критична за България, а България тогава удари дъното на кризата на властта, на финансите си. Оттласквайки се от това дъно, тя е в много лоша позиция да участва в решаването на международно тежките предизвикателства”. Това заяви Радан Кънев в изявление от името на Реформаторския блок. „Мнозина от нас са изкушени да мислят само за следващите избори, а те са много скоро. Ако днес мислим само за местните избори, а след това само за президентските, рискуваме парламентарните да се наместят някъде по средата. Нашите приоритети през пролетната сесия на НС нямат и не бива да имат нищо общо с местните избори през есента. Нашите приоритети имат по-дългосрочен характер”, добави Кънев. Той каза, че трябва да се положат усилия, които да върнат България на реформаторските релси.

„Ще търпим критика, че в програмата, която ще бъде публикувана в близките дни, липсват доста срокове, може би не е толкова лошо, защото повечето срокове бяха вчера. Веднага трябва да приемем реформата в системата на правосъдието, веднага да се формира мнозинство за конституционни промени. Затънахме в едно блато, което рязко снижава доверието на гражданите в надзорните функции на държавата. Реформите в енергетиката, образованието и здравеопазването отдавна не търпят отлагане”, каза още лидерът на ДСБ

По думите на Кънев изолираните решения на парче през годините само засилват рисковете. Според него нито една реформа няма реално и да се приложи, ако се налага в общественото съзнание като политиката или реформата на Москов, Горанов или Калфин. Той добави, че само общата политическа воля на мнозинството в НС и в правителството може да направи управлението реформаторско и полезно за гражданите.

„Българите нямат доверие на политиците и са винаги готови да ни накажат на избори”, предупреди Кънев.

От парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан изрази мнението си, че, ако Патриотичният фронт продължи да е част от управлението, най-добрият вариант са нови предсрочни избори. „Това не е емоционално твърдение, а анализ. В такава атмосфера не са възможни реформи нито в здравеопазването, нито в силовите структури или съдебната система”, разкритикува Местан.

Той увери, че от ДПС ще продължат да гласуват за принципите, за които са отстоявали досега. По думите на Местан партията не гледа на политическите си опоненти като на врагове. „Време е за истинско смирение, а не за агресия. Нека да е здрава и толерантна 2015 година”, пожела лидерът на ДПС.

„Очаквах по амбициозни ангажименти за развитието на страната от управляващата коалиция. Тонът, който зададе правителството, не отговаря на проблемите пред българските граждани”, заяви Янаки Стоилов от БСП. Според него рисковете от разрастването на религиозни, политически и етнически екстремизъм нарастват, но обществото не иска да загуби свободата си.

Той допълни, че правителството на ГЕРБ е замразило много социални плащания, които засягат няколко десетки хиляди хора. „Хроничен е проблемът с масовата престъпност в малките населени места, за няколко дни бяха извършени няколко убийства, бяха спрени много влакове, които нямат алтернатива”, коментира Стоилов. „След като не можем да разчитаме нито от Запад, нито от Изток, трябва да разчитаме на себе си“, обобщи депутатът от левицата.

"БСП лява България" предлага да се създаде парламентарна анкетна комисия за състоянието на пенсионните фондове. От левицата настояват за промяна на решението на БДЖ за спиране на десетки влакове. Ние сме против приватизацията на "БДЖ -Товарни превози", което допълнително ще изтощи българските железници, отбеляза Янаки Стоилов.

  • Горанов прави регистър на банковите сметки на българите
  • Българите дават средна оценка 3,70 на кабинета „Борисов 2.0”
  • Вицепремиерите отчетоха единомислие и действащ механизъм
  • ДПС иска нови детски градини и в ромските квартали
  • Строго пазената програма на кабинета "Борисов 2.0"
  • ГЕРБ отново отвори въпроса за задължителното гласуване
  • Кабинетът проверява ЕРП-тата за отчитането на тока (ОБНОВЕНА)
  • Павлова: Има риск за 25 от проектите по ОП "Регионално развитие"
  • Дончев: ОП "Регионално развитие" ще бъде пусната до месец
  • Данък "Лихва" остава 8%