Президентът Росен Плевнелиев напусна церемонията в Конституционния съд непосредствено преди Венета Марковска да положи клетва. По закон държавният глава трябва да присъства при този акт.

С действието си Плевнелиев бламира избора на Марковска за Конституционен съдия и при това положение парламентът ще трябва да направи нов, за да попълни квотата си.

Веднага след като новоизбраните членове на КС - Георги Ангелов, Борис Велчев и Анастас Анастасов, вече бяха положили клетва, държавният глава изчете предварително подготвено изявление, в което заяви, че не може да присъства на полагането на клетва на юрист с неизчистени съмнения в репутацията си.

Това би нарушило и репутацията на Конституционния съд, което аз не мога да допусна, добави Плевнелиев. Той обяви, че днес е получил информация от прокуратурата, която го е накарала да бъде още по-сигурен в решението си да не присъства на клетвата.

Две престъпления

От прокуратурата уточниха, че става въпрос за водено досъдебно производство срещу неизвестен извършител за две престъпления, извършени в периода 2005 г. - 2010 г. Делото е образувано по сигнал, в който се сочат Венета Марковска и приятелят и Георги Георгиев. Тук трябва да се отбележи, че практиката на държавното обвинение е първо да образува делата срещу неизвестен извършител и след събирането на доказателства да ги конкретизира. 

Говорителят на временно изпълняващия длъжността главен прокурор Бойко Найденов - Стелияна Кожухарова, уточни, че едното престъпление е за подкуп, даден от неизвестно лице на длъжностно лице, което според сигнала е Венета Марковска.

В същия период неизвестно лице (според формулировката на прокуратурата) e получило подкуп (според сигнала това е Георги Георгиев) след негово обещание, че може да оказва влияние на длъжностно лице.  

Делото в прокуратурата не е спирало, по него се работи, но няма привлечени обвиняеми, добави Кожухарова.

Няма пък!!!

След като президентът напусна тържествената церемония, председателят на КС проф. Евгени Танчев каза, че в отсъствието на държавния глава не може да се полага клетва според Закона за КС.

Преди Танчев да обясни разпоредбите обаче Марковска заяви, че няма да се оттегли. 

Под условие

След скандала правосъдният министър Диана Ковачева, която председателства ВСС, коментира, че Марковска ще се върне в съдебната система, тъй като приемането на оставката й  е под условие да положи клетва като конституционен съдия.

Тази сутрин Висшият съдебен съвет я освободи от поста й на зам.-председател на Върховния административен съд и прие оставката й като магистрат. 18 от членовете на т.нар. „правителство на съдебната власт” гласуваха „за” освобождаването на Марковска, двама бяха „против”, а други двама се въздържаха.

Връщането й в съдебната система обаче означава, че етичната комисия в Съвета, която се е самосезирала по сигнала срещу нея, ще трябва извърши проверка по него – вариант, който при евентуалното и встъпване в длажност като Конституционен съдия отпадаше.

Преди да стане ясно, че Марковска все пак ще подлежи на проверка, един от представителите на т.нар. реформаторско крило в Съвета съдията Калин Калпакчиев предложи именно по тази причина Марковска да не бъде освобождавана от системата. Мнозинството кадровици обаче не взеха предвид становището му.

Мъдро

Това е изключително мъдър и добър ход на президента, след като аз три пъти помолих г-жа Марковска и тя не разбра, че България трябва да спазва това, което е поела като ангажименти за максимална прозрачност в съдебната система, коментира премиерът Бойко Борисов.

От казуса "Марковска" загубиха всички. Никога не съм я защитавал, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов. Трябва да се намери правилното решение, смята Цветанов. Знаете каква беше позицията на ГЕРБ, а оттук нататък как ще се развие този процес, не е от моите компетенции, добави той.