Австралия става втората страна след Бразилия, която спира солариумите, заради високия брой на заболели от рак на кожата. От 1 януари властите там забраниха събирането на изкуствен тен.

В България за момента не се мисли за подобна мярка, но дерматолозите предупреждават, че изкуствените лъчи вредят на кожата на младите.

Преди няколко години в България имаше буквално бум на соларните студия, а изкуственият тен се превърна в мода. Сега от бранша отчитат отлив на клиенти, а услугата е по-евтина.

Красотата крие своите рискове. И докато в Австралия забраняват изкуствения тен, то в България солариума все още е на мода. От 5 до 10 минути всяка седмица.

„Много важно за самото потъмняване и за самия процес е това, че задължително трябва да се мажете, за да може да хидратирате вашата кожа и отделно спомага за по-бързото потъмняване”, обяснява Кристина Коцалова, която е консултант в соларно студио.

Даяна е на 25 и използва услугите на соларно студио три пъти седмично. Казва, че правят кожата ѝ по-свежа и красива. „Зимата гледам да е по-често, защото харесвам повече кожата си с тен. Ако нещо се ползва умерено, без да се прекалява, според мене може да бъде и полезно”, казва тя.

Дерматолозите обаче са категорични, че солариумът вреди. „Солариумът е доказано в цял свят, че вреди и то вреди за кожи на младите хора до 25 годишна възраст. Това е безспорен факт, доказан от всички учени по света”, подчертава дерматологът Емил Илиев.

„В Съединените щати в два щата са забранени също, така че всяка страна решава според вредите, които е установила”, допълва експертът

В световен мащаб броя на меланомно болните се увеличава с всяка изминала година с около 5,6 на 100.

Независимо дали сте привърженици на изкуствения тен или се излагате на естественото слънце, лекарите съветват задължително да използвате козметика, която защитава кожата от вредните лъчи.