Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) разглежда цените на тока, като до края на месеца трябва да стане ясно с колко точно ще поскъпне той.

От трите електроразпределителни дружества ЧЕЗ иска най-голямо поскъпване на тока – между 5% за дневната и 51% за нощната електроенергия. От ЕВН поискаха 6% по-скъпа дневна и 2% по-скъпа нощна, а „Енерго-про“ – между 2 и 3%.

В аванс от енергийния регулатор определиха праговете за това, което ще позволят като поскъпване – средно за ЧЕЗ – 1,7%, за ЕВН – 1,8%, за „Енерго-про“ – 2,6%.

Снимка: btvnovinite.bg

Днес и трите енергодружества предупредиха, че орязването на исканията им за поскъпване ще пречи на  инвестиционните им програми, а това води до риска от проблеми с тока там, където няма да има пари за ремонти.

„Това е обичайна практика и те повтарят това всяка година – коментира обаче председателят на КЕВР Иван Иванов. – Всички енергийни дружества с изключение на ТЕЦ „Марица Изток 2“ са на печалба“.

От регулатора са категорични, че са отчели всички фактори, които ще влияят на цените. Единствената въпросителна остава цената на природния газ. Очакванията са „Булгаргаз“ да поиска поскъпване между 15 и 20 сто, а това ще повлияе и на цените на парното и на топлата вода, а може да се наложи и малко по-голямо поскъпване и при тока.

Снимка: bTV

Според разчетите на Комисията средното поскъпване на парното и топлата вода в страната трябва да е с под 2 на сто.

Най-сериозен е скокът в цената на „Топлофикация Бургас“ – 9%. В Пловдив е заложено поевтиняване с над 4 на сто. В София пък е предвиден скок от почти процент и половина.  

Снимка: bTV

Окончателните изчисления ще зависи от цената на природния газ.

Как ще се отрази поскъпването на потребителите?

В Северозападна България, където доходите са най-ниски, хората разчитат на евтиния нощен ток. С пенсия от двеста лева Иванка Начева е превърнала нощта в ден, за да икономисва. Сметките ѝ са между 80 и 100 лева месечно. Доволна е, че регулаторът не угоди на искането на ЧЕЗ за 50-процентен скок на нощните цени.

„Превърнали сме се на сомнамбули – да перем нощем, да пускаме бойлер нощем, да готвим нощем! – казва Иванка. – Кажете ми това на какво прилича за такива като нас? Можем ли да издържаме или не? Нека този, който го прави, да си направи сметката, има родители, да помисли и за тях“.

Средното поскъпване с 2 на сто приема, но пресмята, че то ще се натовари по веригата и ще стигне до всяка стока.

„Като погледнеш, два процента са нищо, на 100 лева са два лева, но от тук нататък какво ще стане? Абсолютно всичко ще тръгне нагоре... Хлябът като се вдигне с 10 или 15%, ние умираме“, казва Иванка.