Темата накратко:

  • Днес се заклеха депутатите от 45 обикновено Народно събрание.
  • Коалицията ГЕРБ-СДС е със 75 места, "Има такъв народ" - 51, "БСП за България" - 43, ДПС - 30, "Демократична България" - 27, "Изправи се! Мутри вън!" - 14.
  • Сред 240-те депутати има 117 нови имена.
  • Народните представители избраха Ива Митева от ИТН за председател.
  • Президентът се обяви за "демонтиране" на досегашния управленски модел.
  • Всички политически сили обявиха, че в спешен порядък внасят законови промени в различни области, включително - изборното законодателство.

Проследете с нас парламентарния ден по часове (най-горе ще намерите най-новата информация):

15:00 Ако има един депутат, чиито днешни изяви ще запомним, то това със сигурност е Мика Зайкова от "Има такъв народ". Като най-възрастен народен представител, тя председателстваше голяма част от първото заседание на 45 НС. Направи го с авторитет, усмивка, импровизация и няколко много силни изказвания:

14:00 Ето и официалната биография на Ива Митева:

13:25 Една малко по-естетична гледна точка към дебюта на новия парламент - при първата си публична проява като депутати, народните избраници бяха помислили за всеки елемент от външния си вид... включително и маските. Вижте:

13:11 Заседанието на НС приключи, следва председателски съвет.

12:40 Новите зам.-председатели на парламента са Цвета Караянчева (ГЕРБ-СДС), Виктория Василева ("Има такъв народ"), Кристиан Вигенин ("БСП за България"), Мукаддес Налбант (ДПС), ген. Атанас Атанасов ("Демократична България"), Татяна Дончева ("Изправи се! Мутри вън!").

Снимка: БГНЕС
12:20 Ива Митева от „Има такъв народ“ е новият председател на Народното събрание. За нея гласуваха съпартийците ѝ, „Изправи се! Мутри вън!“, „Демократична България“, БСП и ДПС.

12:10 „За мен това е най-интересният парламент от година насам. Има изгледи да остане такъв, независимо колко дълъг е живота му“, заяви бившият министър на икономиката Трайчо Трайков. Според него има "искрено но желание за съставяне на правителство", "но за да постигнат своите приоритети, трябва да се намери сечение, което ще ограничи оперативно правителството". Бившият заместник-председател на парламента Явор Нотев отбеляза, че за реализирането на заявките на партиите е необходим повече от един мандат.

12:00 Мехмед Дикме и Атанас Мерджанов коментираха изявленията на политическите сили от парламента, като ги определиха като заявки за кратко управление. Само ГЕРБ обяви, че е по-скоро склонна на стабилно управление, каза Дикме. Според Мерджанов не бива да се изключва толкова бързо фигурата на Бойко Борисов, а тази на Станислав Трифонов да се гледа еднопластово, защото може да има изненади.

11:40 „Това, което лично ме разочарова като държавен глава, е заявката за конфронтация, заявката за кратък живот на това Народно събрание и отказът от популистката партия „Има такъв народ“ да застане зад най-важното си искане – за мажоритарен вот“, каза в кулоарите на парламента Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017).

11:30 ГЕРБ ще внесе законови промени за мажоритарно гласуване, обяви в кулоарите Десислава Атанасова.

„Дългата парламентарна практика повелява най-голямата парламентарна група да има председател на парламента (…) Правото на избор на българските граждани е на първо място, те класираха ГЕРБ, те желаят ГЕРБ да получи ръководни места в комисиите на Народното събрание“, допълни тя.

Снимка: bTV

По думите ѝ сме чули много заявки, но тепърва трябва да видим конкретните законопроекти.

11:10 „Заставам пред вас по волята на хиляди български граждани, за да потвърдя една от целите, с които хората от площадите ни изпратиха тук – „Мутрите вън!“. Първата стъпка към изпълнението на тази цел е изваждането на мутрите от управлението на страната – не само за главните мутри, но и за тези, които дълго време ги обслужваха и с е облагодетелстваха от това. С тях коалиция не може да има“, заяви Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“ по време на своята реч при откриването на 45-ото Народно събрание.

11:00 "Не бихме подкрепили по никакъв начин управление на ГЕРБ. Основното нещо, което искат българските граждани, са закони и правила, за да бъде България свободна. Това не може да стане само със сговаряне по кьошетата", каза представителят на коалиция „Демократична България“ Христо Иванов в изявлението си в парламента.

10:50 ДПС би подкрепило правителство на трите нови политически сили в 45-ото Народно събрание, но с някои приоритети. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

10:40 БСП не преговаря със задкулисието за власт и пари. Не прави никакви скрити договорки – нито с Борисов за правителство, нито с ДПС за президент, заяви Корнелия Нинова в изявлението си в парламента.

10:30 Няма нужда да се лъжем – този парламент едва ли ще изкара пълния си 4-годишен мандат, той ще работи толкова, колкото трябва, а това ще стане ясно съвсем скоро. Това заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

10:20 "Ще предложим състав и структура на ново правителство, чиито членове ще имат готовност да се заемат веднага с предизвикателствата, пред които е изправена страната. Готови сме да протегнем ръка към политическите си опоненти", каза Десислава Атанасова в официалното изявление на ГЕРБ в парламента. 

10:13 Протестиращи спряха движението по бул. "Цар Освободител" пред парламента:

Снимка: bTV

10:10 За мнозина тук това е първа изборна длъжност, винаги ще се намери някой, който да ви упрекне в липсата на опит. Чувах същото и когато се впусках в президентската надпревара през 2016 г., чувам го и сега – това не бива да ви обезсърчава. В политиката някои наричат „опит“ своите грехове и изкуството да бъдат безнаказани. Това заяви президентът Румен Радев в словото си пред новото Народно събрание.

9:30 Народните представители от 45-ото Народно събрание положиха клетва в необичайна обстановка. Някои от тях като лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов се заклеха онлайн, тъй като са под карантина заради COVID-19.

9:27 Правителство на Бойко Борисов депозира в парламента своята оставка на основани чл. член 111, ал. 2 от Конституцията чрез писмо. 

9:25 "Народът ни изпрати в тази зала с една поръка – промяна", каза Мика Зайкова при откриването на новото 45-о Народно събрание.

9:15 Първото заседание на новия парламент бе открито от Мика Зайкова. Тя е дългогодишен финансов експерт, а в момента е най-възрастна сред новите депутати. Разберете още за нея:

9:14 Вижте първото заседание на новото 45-о Народно събрание в снимки:

9:12 „До момента разбрахме само срещу какво са политическите сили, които са част от този парламент. Може би това е народната воля, това поведение на партиите в парламента е изражение на огромното недоволство от цялата политическа система, което през последната година намери отдушник в гражданските протести“, коментира медийният експерт Георги Харизанов.

9:13 „Къс хоризонт ще има този парламент. Предричам да работи месец - месец и малко. Предсрочни избори вероятно ще има в средата на юли“, коментира бившият министър на земеделието Мирослав Найденов.

9:10 Тече поименна проверка:

Снимка: Ладислав Цветков

9:00 Заседанието започна:

8:59 „Има такъв народ“ влязоха в парламента, ръкопляскайки на протестиращите. Тошко Йорданов заяви, че ще правят коментари след заседанието.

8:54 Президентът Румен Радев пристигна в Народното събрание. Пред журналисти той пожела успех на новия парламент в неговата "нелека задача".

Снимка: bTV

8:46 Преди първото заседание депутатите получиха своите документи, справочник за Народното събрание, ключове за пощенските си кутии и временни карти за гласуване. В следващите дни те ще получат и персонализирани карти с техните снимки.

8:45 Още от най-ранния възможен час в старото НС има депутати. Те ще гласуват с вдигане на ръка - цялата апаратура беше демонтирана.

Снимка: bTV

8:40 "Този парламент е еманация на пропорционалната система - неясни договорки преди изборите и още по-неясни след вота", коментира пред bTV социологът Мира Радева.

8:36 „Готови сме със законодателните промени, които обещахме на българските граждани. Още днес ще внесем проект за решение за Комисия по ревизията, която да провери управлението на Бойко Борисов“, заяви Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“ преди първото заседание на 45-ото Народно събрание.

8:35 Коалиция с ГЕРБ, БСП или ДПС и „Демократична България“ няма да има, трикове няма да има. Това заяви преди началото на работата на 45-ия парламент избраният за депутат от ДБ Ивайло Мирчев. По думите му заявката на ГЕРБ за правителство с премиер Даниел Митов е „нелепа“.

8:31 „Няма да подкрепим кандидатура на ГЕРБ за председател на Народното събрание. Ще видим предложенията на другите политически партии. Втората партия, която предлага председател на НС, е „Има такъв народ“. Ще видим каква кандидатура ще предложат и ако е човек с добра биография, ще я подкрепим. Това е следване на нашите принципи“, каза Христо Проданов от БСП пред старата сграда на НС.

8:30 „Един политик не може да бяга от подобна отговорност, когато ситуацията го изисква. Премиерът ме помоли да поема тази отговорност, а аз се съгласих", каза Даниел Митов за номинацията си за премиер.

8:20 Изключително "шарен" парламент произведоха изборите на 4 април, вижте какво е разпределението на силите:

8:15 „Който си мисли, че като раздели нацията на групички и ги настрои едни срещу други българската държава ще стане по-силна, просто се самозаблуждава и ще плати политическата цена за това“, каза Тома Биков преди първото заседание на новия парламент.

8:10 Лидерът на втората политическа сила в парламента „Има такъв народ“ – Станислав Трифонов, както и другите карантинирани депутати, ще се включат онлайн, за да положат клетва и да участват в дискусиите.

8:01 Какво предстои да се случи днес:

Първото заседание на 45-ото Народно събрание започва в 9 ч. Народните представители ще положат клетва и официално ще встъпят в правомощията си. След това се предлагат председател и зам.-председатели на Народното събрание, а дотогава заседанието се води от най-възрастния депутат. Очаква се това да бъде Мика Зайкова от "Има такъв народ".

Депутатите ще се съберат в старата сграда на Народното събрание. Там от няколко дни тече трескава подготовка, тъй като голяма част от техниката е демонтирана и преместена в новата сграда. Вероятно ще се наложи народните представители да гласуват с вдигане на ръка.

Скоро най-голямата парламентарна група – тази на ГЕРБ, ще предложи кабинет.

8:00 Добре дошли в нашия онлайн репортаж! Новият парламент се събира днес и това със сигурност ще даде тласък на политическите процеси в страната.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!