„Днес не просто откриваме поредното Народно събрание. Днес полагаме началото на парламентарни процеси, които ще определят накъде ще върви България в следващите 10 и повече години. Намираме се в необичайна ситуация. Ние сме в здравна, икономическа и социална криза и сме на прага на финансова и на политическа такава. Ето защо от нас се изисква разум и отговорност. Не мандатно мислене, а държавнически и визионерски решения“.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в официалното си изявление пред депутатите в парламента, след като се заклеха.

„За нас задачата е може би най-лесна. Ние има на какво да стъпим, защото в последните четири години сме последователни, стабилни и предсказуеми в политиката, която водим. Към настоящия момент бих я очертала в пет направления: за България; за здравната, икономическата и социалната криза; за парламентаризма; за правителството и изпълнителната власт; за властта и задкулисието“, заяви Нинова.

Тя каза, че БСП е готова с ясни и конкретни предложения и те са на масата за преговори за бъдещето на България.

Възстановяването на парламентаризма за левицата е приоритетна задача в момента. Нинова изреди и останалите приоритети в политиката на БСП по петте направления.

Тя бе категорична, че БСП „не преговаря със задкулисието за власт и пари“. Не прави никакви скрити договорки нито с Борисов за правителство, нито с ДПС за президент.

„Ние сме за открито, стабилно, честно и смело управление, което да започне разграждане на паралелната държава. Но ние сме и за компетентно правителство, което да гарантира перспективата за България. Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ, няма да правим голяма коалиция. Ако сме искали, можехме да я направим преди четири години. Не го направихме тогава, не го правим и сега и моля за спиране с тези спекулации. Бихме подкрепили правителство, предложено от втората сила - „Има такъв народ“, по политики, насочени към разграждане на порочния модел на управление и градеж за България“, заяви Нинова.

Ако те не предложат правителство и ако третият мандат бъде връчен на БСП, партията ще реши какво да прави.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!