Ива Митева от „Има такъв народ“ е новият председател на Народното събрание. За нея гласуваха съпартийците ѝ, „Изправи се! Мутри вън!“, „Демократична България“, БСП и ДПС.

Общо 160 „за“ и само 75 въздържали се от ГЕРБ.

За конкурентната кандидатура - на Цвета Караянчева, гласуваха само от партията на Бойко Борисов.

Новите зам.-председатели на парламента са Цвета Караянчева (ГЕРБ-СДС), Виктория Василева ("Има такъв народ"), Кристиан Вигенин ("БСП за България"), Мукаддес Налбант (ДПС), ген. Атанас Атанасов ("Демократична България"), Татяна Дончева ("Изправи се! Мутри вън!").

Процедурата беше белязана от разправии в пленарната зала. От „Има такъв народ“ предложиха гласуване с вдигане на ръка, докато от ГЕРБ настояваха за поименен вот със ставане от място.

„Когато се касае за избор на председател на НС, това е едно от най-знаковите гласувания, в което се определя кой е опозиция и кой е управляващ“, аргументира искането Александър Ненков от най-голямата парламентарна група.

Татяна Дончева от „Изправи се! Мутри вън!“ излезе с обратното предложение: „Все се касае за явно гласуване (…), което ви позволява да видите който ви трябва как гласува - дали ще го видим за 5 или 15 минути, това е въпросът. Мога предварително да кажа, че кандидатурата на ГЕРБ ще получи толкова гласове, колкото има ГЕРБ“.

Искането на ГЕРБ беше отхвърлено.

Десислава Атанасова презентира кандидатурата на Цвета Караянчева. „Тя е човекът, който промени статуквото в един партийно монолитен регион като Кърджали“, посочи тя.

„Знаете, че дългогодишната парламентарна практика е най-голямата по брой политическа сила в Народното събрание да излъчи председател (…) аз моля все пак да загърбим политическите си пристрастия и да следваме парламентарната традиция“, заяви тя.

Снимка: БГНЕС

Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ представи Ива Митева, която има докторантура по конституционно право и от 2000 г. работи в Народното събрание, като в ролята си на експерт е участвала в подготовката на промени в Конституцията и Изборния кодекс. Той не пропусна да заяви, че има контраст между професионалната биография на техния кандидат и „прекрасната кърджалийска представителка“.

Адв. Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!“ подкрепи кандидатурата на Митева и призова „председателят на парламента да не служи като „срамно смокиново листо“.

Той също направи коментар по адрес на Караянчева, който разгневи ГЕРБ.  Тома Биков от ГЕРБ отбеляза, че председателят на „Има такъв народ“ Слави Трифонов (който е под карантина с коронавирус) е „избягал от работа от първия си ден“ и не е гласувал за Митева.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!