За мнозина тук това е първа изборна длъжност, винаги ще се намери някой, който да ви упрекне в липсата на опит. Чувах същото и когато се впусках в президентската надпревара през 2016 г., чувам го и сега – това не бива да ви обезсърчава. В политиката някои наричат „опит“ своите грехове и изкуството да бъдат безнаказани. Това заяви президентът Румен Радев в словото си пред новото Народно събрание.

„С вота си избирателите отхвърлиха това разбиране за политиката, поискаха нови хора, избраха вас!“, категоричен беше държавният глава.

По думите му новите депутати трябва да възобновят парламентаризма: „Първият тест ще е възстановяването на реалния парламентарен контрол върху изпълнителната власт. Никой не може – и вие го знаете добре като народни избраници, да ви разменя, продава или отдава под наем, нито да заглушава гласа ви“. Последното явно беше насочено към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който обяви, че ще предостави „10 дежурни депутати“ на „Има такъв народ“, за да получат подкрепа за правителство.

Именно сформирането на кабинет е отговорно и неотложно решение в момента, подчерта държавният глава. Затова и той анонсира, че още в понеделник ще проведе консултации с парламентарните групи.

„Постигането на управленско мнозинство не следва да бъде математически сбор на гласове. Безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата (…) Нужни са ясни приоритети, ясна ценностна рамка, ясна граница на възможните компромиси, ясна политическа отговорност, която не се крие зад фигурите на експерти“, заяви Радев.

Снимка: Ладислав Цветков

По думите му паралелно с работата по сформирането на правителство парламентът трябва спешно да предприеме реформи, сред които – в изборното законодателство, включително с цел по-силно участие на българите зад граница в изборите. Нужни са още механизми за прозрачност на управлението и медийната собственост, повече работа по Плана за възстановяване и устойчивост и комбинация от почтеност и компетентност в рамките на пакт за номинираните за управленски постове.

„Необходими са решителни действия за демонтаж на отхвърления от избирателите управленски модел. Без постигането на тази цел всички нови управленски конфигурации и техните икономически и социални политики ще продължат да бъдат обречени на провал, а България ще се бетонира на последните места в ЕС“, категоричен беше Румен Радев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!