ДПС би подкрепило правителство на трите нови политически сили в 45-ото Народно събрание, но с някои приоритети. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Първо - план за излизане от COVID кризата, включващ нова ускорена ваксинационна програма, по-ефективни икономически и социални мерки за защита на населението и бизнеса. Второ - изготвяне и приемане на програма за възстановяване и устойчивост. Трето - разговори за приемане с консенсус на програмата за ускорено икономическо развитие на страната. Четвърто - достойно членство в евроатлантическите структури", обясни Карадайъ.

Той допълни, че ДПС няма да гласува за правителство на някоя партия или коалиция, ако преди това не е ясно документирано, че тази власт има точна програма с цели, средства и срокове за тяхната реализация.

„Готови сме за нови избори веднага“, заяви Карадайъ.

Според председателят на ДПС България се намира в безпрецедентна комбинация от няколко кризи – пандемична, икономическа, социална и институционална.

„Сега е моментът да започне възстановяването на нормалността в българската политика. Нарушени са контролът, координацията и отношенията между властите. От там идва и ниското доверие на гражданите в институциите“, добави Карадайъ.

По думите му през последните четири години ДПС призовава основните политически сили да работят за развитие на страната. Един опит за съставяне на кабинет в този парламент може да постави началото на процеса – нормализация в политиката и изготвяне на план на страната за излизане от кризите.