Президентът Румен Радев провежда консултации с представители на парламентарните групи в 45-ото Народно събрание, преди да връчи мандат за съставяне на правителство на посочения кандидат за министър-председател от най-голямата от тях.

Консултациите с шестте парламентарно представени партии се провеждат в президентството. Ето и редът им:

  • 9:00 ч. - консултации с представители на Парламентарната група на ГЕРБ-СДС;
  • 10:15 ч. - консултации с представители на Парламентарната група на „Има такъв народ“;
  • 11:30 ч. - консултации с представители на Парламентарната група на "БСП за България";
  • 13:30 ч. - консултации с представители на Парламентарната група на ДПС;
  • 14:45 ч. - консултации с представители на Парламентарната група на „Демократична България“;
  • 16:00 ч. - консултации с представители на Парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“.

17:00 "Кабинетът трябва да е сформиран пред очите на хората, без решения зад кадър", заяви Мая Манолова, председател на парламентарната група на коалицията "Изправи се! Мутри вън!", след консултациите при президента Румен Радев.

16:15 "Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ и Бойко Борисов, защото народът даде вот за промяна на изборите", заяви Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“ при консултациите при президента Румен Радев. Тя обяви още, че те биха подкрепили кабинет с участието на партиите на протеста.

16:00 Започна консултацията на Румен Радев с представители на "Изправи се! Мутри вън!". На срещата с държавния глава са Мая Манолова, Николай Хаджигенов и Татяна Дончева.

15:30 „Не смятаме, че с 27 депутати можем да бъдем носители на претенция за третия мандат. Ако втората политическа сила не е съумяла да излъчи правителство със своя мандат, аритметиката на третия мандат започва да става много трудна“, каза Христо Иванов след консултациите при президента.

15:00 Трябва да фокусираме усилията си за формиране на управление чрез мандата на втората политическа сила – „Има такъв народ“. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов по време на консултациите при президента. Той допълни, че вотът на избирателите е отредил това да се случи и парламентарно представените партии трябва да се съобразят.

14:45 Започна консултацията на Румен Радев с представители на "Демократична България". На срещата с държавния глава са Христо Иванов, Атанас Атанасов и Борислав Сандов.

14:15 "Разчитам вота на избирателите като желание за промяна. Обявихме, че няма да подкрепим правителство от ГЕРБ или БСП. Бихме подкрепили правителство от новите парии в НС при ясна програма, цели, инструменти за постигането им и срокове за това", каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след консултациите при президента.

13:45 Евентуална подкрепа за правителство, предложено от трите нови партии в парламента, но с поставяне на определени приоритети. Това са нагласите на ДПС за ново правителство, заяви на консултациите при президента председателят на Движението – Мустафа Карадайъ.

13:30 Започна консултацията на Румен Радев с представители на ДПС. На срещата с държавния глава са Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Ахмед Ахмедов.

12:45 БСП е против субсидия от 1 лев за партиите, защото това ни обрича нас партиите на зависимости. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг след консултациите при президента Румен Радев за съставяне на ново правителство.

11:45 БСП ще подкрепят правителство на „Има такъв народ“, но с няколко условия. Това каза лидерът на партията Корнелия Нинова на консултациите при президента Румен Радев.

11:30 Започна консултацията на Румен Радев с представители на БСП. На срещата с държавния глава са Корнелия Нинова, Кристиан Вигенин, Атанас Зафиров, Христо Проданов и Ирена Анастасова.

11:05 "Ние в коалиция с партии от статуквото няма да влезем. Ако изобщо може да се стигне до кабинет, то е с другите две партии от протестите. Така че каквото сме казали преди изборите – това ще направим", заяви зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов след консултациите при президента.

10:25 „С гласа си българските граждани отредиха изключително отговорна роля на вашата партия. Предизвикателствата пред нашата страна са огромни. Към вас са вперени очакванията на българските граждани". С тези думи държавният глава Румен Радев се обърна към "Има такъв народ" по време на консултацията си с тях.

10:15 Започна консултацията на Румен Радев с представители на "Има такъв народ". На срещата с държавния глава са Тошко Йорданов, Филип Станев и Виктория Василева.

9:50 „Има вариант да върнем мандата, не желаем да губим време. Редно е да има работещо правителство възможно най-скоро“, каза Томислав Дончев след срещата с президента на „Дондуков 2“. Той допълни, че ГЕРБ няма желание да бави процедурата. От ГЕРБ казаха още, че са обърнали внимание на президента за неприемливото политическо говорене в Народното събрание.  

„Преди дни един политически лидер си позволи да каже, че ГЕРБ трябва да изчезне. Целта не може да бъде унищожението на политически опонент и всички институции трябва да обърнат внимание на този език", каза кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Даниел Митов.

9:15 На консултацията при президента председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че са готови и за опозиция, и за управление, както и за служебно правителство. Тя бе категорична, че ГЕРБ не се страхува от проверки, ревизии или служебен кабинет. Готови са и за предсрочни парламентарни избори. Президентът от своя страна заяви, че иска да разсее спекулациите, че бърза да съставя служебен кабинет. Той каза, че това е негова отговорност по Конституция, но „не може да бъде архитект на никакви коалиции" и не иска да забърква президентската институция в това.

9:00 Започна консултацията на Румен Радев с представители на ГЕРБ-СДС. На срещата с държавния глава са Томислав Дончев, Даниел Митов и Десислава Атанасова.

Какво следва след консултациите?

В близките дни се очаква държавният глава да връчи първия проучвателен мандат на най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС. До седем дни след това коалицията трябва да предложи правителство.

Ако не бъде избрано, президентът връчва мандата на втората по големина парламентарна група – в случая „Има такъв народ“. Тя също има седем дни, за да предложи кабинет или връща мандата.

Ако се наложи, следва трети опит. Тогава държавният глава връчва мандата на трета парламентарна група, този път по своя преценка. Тя отново има седмица, за да се опита да състави правителство.

Ако и третият опит за кабинет се провали, президентът издава указ, с който разпуска 45-ото Народното събрание, насрочва предсрочни избори в двумесечен срок и назначава служебен кабинет.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!