По време на консултациите с президента Румен Радев заявихме, че реалният шанс за излъчване на правителство е вторият мандат – втората по големина политическа сила получи мнозинството от гласовете на гражданите, желаещи промяна. 

Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов след консултациите с държавния глава.

По думите му, ако от „Има такъв народ“ потърсят тяхната подкрепа, ще подходят отговорно и конструктивно. 

„Ще влезем в такъв разговор, без да поставяме предварителни условия, но с ясна ориентация към нашата програма и това, което смятаме, че трябва да свърши едно правителство. Защото нашият водещ въпрос не е: „Може ли да бъде излъчено правителство“? Мнозинство ще се намери в този парламент, големият въпрос е: „Може ли това правителство да свърши работа“, каза Иванов.

Той уточни, че синята коалиция иска да подкрепи кабинет „на промяната“. Иванов уточни, че тази седмица ще се водят консултации с парламентарно представените партии, с които имат допирни точки. 

Съпредседателят на „Демократична България“ уточни, че ако „Има такъв народ“ не сформират кабинет, за тях на дневен ред не стои да приемат третия проучвателен мандат на президента за съставяне на правителство. 

„Не смятаме, че с 27 депутати можем да бъдем носители на претенция за третия мандат. Ако втората политическа сила не е съумяла да излъчи правителство със своя мандат, аритметиката на третия мандат започва да става много трудна“, добави Иванов.

Според него не трябва да се отхвърля перспективата за предсрочни избори. От „Демократична България“ призоваха да започнат бързи консултации за изменения в Изборния кодекс, ако се стигне до предсрочни избори.

„На "Росенец" аз съм бил с лицето си и отговарям лично за действията си. От другата страна стоят институциите, които през всичките тези години са били под контрола на ГЕРБ и ДПС. Така че да не се опитват да размият тази ситуация. "Росенец" е мястото, където тяхната необявена коалиция, в името на консумацията на властта, е най-видима, затова не могат да спрат да говорят за това“, заяви Иванов.