Трябва да фокусираме усилията си за формиране на управление чрез мандата на втората политическа сила – „Има такъв народ“. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов по време на консултациите при президента Румен Радев. 

Той допълни, че вотът на избирателите е отредил това да се случи и парламентарно представените партии трябва да се съобразят.

Именно затова представляваната от него коалиция не би желала да получи третия мандат - народът им е отредил петото място на отминалите избори.

„От тази гледна точка, ако те потърсят нашата подкрепа, ние сме готови да влезем в отговорни и конструктивни разговори, на база на тяхната визия какво ще бъде тяхното управление. Същевременно ние ще спазваме ангажиментите и целите, с които е явихме на тези избори – без да ги наричаме предварително условия“, посочи Иванов. 

На срещата присъстваха още другият съпредседател на коалицията Атанас Атанасов и Борислав Сандов.

Президентът посочи, че мястото на коалицията в 45-ото Народно събрание е важно, защото в нейно лице десният избирател е намерил своето представителство в новия парламент. 

„Отреди ви важна роля в 45-ото Народно събрание и общия политически дневен ред на страната. Знаете, че сме изправени пред редица значими предизвикателства – както външни, така и вътрешни, които изправят това Народно събрание пред отговорната мисия да състави възможно най-скоро оперативно-отговорно правителство, ползващо се със солидна парламентарна подкрепа“, заяви президентът. 

По думите му предстои да се вземат съдбоносни решение, които трябва да изведат икономиката и страната ни на едно ново равнище. Той отбеляза, че „Демократична България“ са единствената коалиция в новия парламент, която е заявила готовност за промяна на Конституцията. 

„Ситуацията е сложна, България е изправена пред три кризи едновременно – здравна, икономическа и държавна. Отиващото си управление не е просто поредното правителство, което поради изтичане на мандата си слиза от сцената. Тук става въпрос за едно управление, което е натоварено с тежки проявления на институционалната криза, в която се намира страната. За съжаление, тази криза нито започва, нито свършва с това управление“, посочи Иванов. 

Според него дясното обединение има план за решаване и на трите кризи. 

Радев попита представителите на „Демократична България“ дали имат готовност да получат третия мандат и да съставят правителство, хипотетично, ако се стигне до него. 

Иванов посочи, че връчването на мандатите трябва да е свързано с вота на гласоподавателите, които са отредили пето място на коалицията и счита, че това място не им дава първостепенна роля при формирането на кабинет. Той отбеляза, че за гласуването на сериозни реформи е необходимо парламентарно мнозинство с обща визия. 

„Това може да се окаже рискова ситуация, в която се излъчва правителство, за да се осигури живот на парламента и възможност на статуквото да продължи да съществува“, допълни той.