Евентуална подкрепа за правителство, предложено от трите нови партии в парламента, но с поставяне на определени приоритети.

Това са нагласите на ДПС за ново правителство, заяви на консултациите при президента председателят на Движението – Мустафа Карадайъ.

„Първият приоритет е борбата с COVID кризата и по-конкретно социално-икономическите мерки и ускорена ваксинация. Вторият приоритет е изготвяне на Плана за възстановяване и устойчивост. За нас важен приоритет е достойното ни членство в евроатлантическите структури, защото в момента в Европа текат много важни дебати и в тях България трябва да участва и то с достойнство. Естествено, ако разчитаме за един по-сериозен период на мандат на следващо правителство, ние трябва да видим и програмата за по-ускорено икономическо развитие на България, защото за нас темповете за развитие в икономиката със средните европейски нива не са достатъчни. България трябва да има ускорено икономическо развитие. 1,5-2% ръст не са достатъчни за нас“, изложи Карадайъ.

В началото на срещата президентът Румен Радев заяви, че не изключва възможността да даде трети проучвателен мандат за съставяне на правителство на ДПС. Държавният глава заяви също така, че по Конституция е длъжен да разгледа всички опции.

„Ще бъда благодарен да чуя отношението ви за хипотетичен трети мандат, вашите виждания и нагласи за координиране с останалите парламентарно представени групи. Радвам се, че вашата партия е тук, защото разчитаме на вашите дългогодишни парламентарен опит и традиции. Разчитаме да се намери и верният баланс между законодателни промени и много важната задача – съставяне на правителство“, каза още Радев.