„Необходими са оперативни и отговорни действия по съставяне на кабинет и от Народното събрание зависи това да бъде извършено бързо и отговорно“. Това каза президентът Румен Радев към представителите на ГЕРБ при старта на консултациите.

„Усложнената среда за сигурността, пандемията, икономическата и социалната криза, внасянето на ефективен план за възстановяване и устойчивост на в срок изискват ясна отговорност и оперативно управление. В същото време правителството е в оставка, а премиерът е в отпуск. Но отговорността за управлението на България тегне върху това правителство по силата на Конституцията, докато премиерът и министрите не предадат ключовете на следващото правителство“, каза още Радев.

„Готови сме със състав за Министерски съвет, който съгласно процедурата и след проведените консултации очакваме първо на нас да връчите мандат, като партията победител. Очаквахме поне да ни поздравите, г-н президент“, обърна се  Десислава Атанасова към Радев.

„Още не е отминала здравната пандемия. Предстоят икономически и здравни предизвикателства. И ние, осъзнавайки отговорността, която носим, още непосредствено след изборите уведомихме обществото, че сме готови да излъчим състав“, каза Атанасова.

Тя допълни, че ГЕРБ са готови на всички конфигурации – да бъдат в опозиция, в управлението, както и за служебен кабинет и предсрочни избори.

„Били сме в подобна ситуация, не ни е страх – нито от проверки и ревизии, нито от служебен кабинет“, допълни Атанасова.

Тя добави колко е важно да се търси баланс в отношенията, за да се намерят правилните решения за България. В отговор Румен Радев каза, че "няма как да бъде архитект на бъдещи коалиции", но институцията предоставя форма за диалог.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!