Агенцията по храните започва проверка във всички животновъдни обекти, в които се отглеждат коне. Акцията е след скандалния случай с десетки умрели коне в Осоговската планина, за които са давани евросубсидии.

Петър Пищалов получава евросубсидии за отглеждането на застрашени породи, каквато е каракачанския кон. Кандидатствал е по две мерки на директни плащания към ДФ ”Земеделие”. Общо на година получава по 20 хиляди лева за конете.

Взимам около 140 евро на кон. Но ако тръгнем да гледаме разходите, то тая субсидия за нищо не стига, ако човек разчита на тази субсидия, е обречен”, посочи собственикът Петър Пищалов.

Отделно, Пищалов получава пари и за ползването на пасища. „До момента оторизираните средства са грубо 80 хиляди лева, на които са наложени 40% санкции за нарушения, които сме установили при проверките. Не може да искаш само субсидии, трябва да изпълняваш и определени изисквания, за да ги получиш”, посочи Янислав Янчев от дирекция „Директни плащания” към ДФ „Земеделие”.

Фонд „Земеделие” обаче посочват, че им е трудно да следят дали парите се усвояват по предназначение. На година фондът проверява едва 10% от всички бенефициенти. Пищалов е проверяван преди 2 години.

„Последната физическа проверка, която сме правили през 2016 г. установява нередности, но от дребен характер. Липса на едно-две животни. И са му наложени санкции, но в неголеми размери”, посочи Янчев.

Получаването на субсидии е истинската причина за необяснимия „бум” на животновъди, които отглеждат застрашени породи. А основното сито дали да получават субсидии минава през агенцията по храните. 

Ще понесе ли отговорност собственикът на конете, загинали в Осогово и каква ще бъде съдбата на оцелелите животни – отговорите от Кристина Газиева в "bTV Репортерите" тази вечер след централната емисия новини.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!