Мощни слънчеви изригвания през последната седмица регистрираха учените. Най-новото е от днес, съобщиха специализираното онлайн издания Спейс, пише БТА. 

Регион AR3663 на Слънцето е мястото, на което са регистрирани първите мощни изригвания на плазма, в рамките на шест часа. Първото изригване е на 2 май, определено е от най-високия клас X и заглушава късовълновите радио сигнали в Австралия, Япония и по-голяма част от територията на Китай. Следващата слънчева буря е от клас М и е регистрирана шест часа по-късно. Зоната AR3663 на Слънцето по това време е обърната към Земята. 

Минута след 9 часа сутринта московско време в неделя е регистрирано изригване от най-високия клас Х с продължителност 20 минути, съобщиха днес от руския Институт за приложна геофизика. 

Ако някой ви каже или някъде прочетете, че днес има или предстои геомагнитна буря, може да проверите доколко тази информация е вярна в тези полезни връзки:

Национален институт по геофизика, геодезия и география към БАН, Геомагнитна прогноза - www.geophys.bas.bg/kp_for/kp_mod_bg.php

Геомагнитна обсерватория – Панагюрище, Дневна магнитограма –www.geophys.bas.bg/magn_data1/dailymag_bg.php

Център за прогнозиране на космическото време, САЩ (NOAA) - swpc.noaa.gov