Вероятно все по-често попадате на заглавия като „Мощна магнитна буря удря земята!“ в социалните мрежи и съмнителни сайтове.

Но доколко е вярно? Върху всеки от нас въздейства както метеорологичното, така и космическото време. Второто се определя от активността на Слънцето и неговото влияние върху нашата планета и останалите обекти в Слънчевата система.

Магнитна или геомагнитна буря?

Когато има изригване върху слънчевата повърхност, газ и заредени частици се изстрелват в космическото пространство. Щом те достигнат земната магнитосфера и взаимодействат с нея се образува геомагнитна буря. „Магнитна буря“ е по-краткото и разговорно определение за това явление.

„Мощна“ и „Страшна“ са прилагателни, а не степени на геомагнитна буря

Силата на всяка геомагнитна буря е различна. Например, Националната океаноложка и атмосферна администрация на САЩ (NOAA) използва 5-степенна класификация на явленията.

G1 – Слаба геомагнитна буря. Има шанс за незначителни смущения в радиокомуникациите и електропреносната мрежа, въздейства върху мигриращите животни и птици.

G2 – Умерена (средна) буря. Въздейства върху електрическите системи и електропреносната мрежа, астронавтите в околоземна орбита и сателитите, нарушения в радиокомуникациите.

G3 – Силна буря! Влияе отрицателно и може да причини повреда на електронните устройства, електропреносната мрежа, орбиталните сателити, GPS навигацията, смущава радиокомуникациите.

G4 - Много силна буря! Смущения и прекъсвания на електричеството, комуникациите, GPS навигацията, повреди в електронни и електрически уреди, опасност за хората и системите в Международната космическа станция.

G5 - Екстремна геомагнитна буря! Срив на електропреносната мрежа, комуникациите, орбиталните сателити, риск за живота на астронавтите в околоземна орбита и т.н.

Земната магнитосфера и атмосфера успяват да ни предпазят от опасното космическо време. А учените се опитват да прогнозират кога ще ни „удари“ поредната геомагнитна буря.

„Дава ми, че ще има магнитна буря!“

Ако прочетете някъде, че след 2-3 седмици, месец или догодина се задава „мощна магнитна буря“, имате всички причини да се съмнявате в тази информация. Нобелова награда ще получи всеки, който успее да предскаже такова явление с такава точност. Въпреки че изследователите на Слънцето научават все повече за него, трудно е слънчевите изригвания и геомагнитни бури да се предсказват за седмици или месеци напред. Защо?

Когато газовете и заредените частици изригнат от нашата звезда са им необходими 2 до 5 дни, за да достигнат земната магнитосфера и да взаимодействат с нея. Едва след такова събитие на слънчевата повърхност има сериозно основание да се очаква геомагнитна буря и полярни сияния. А и то да е насочено към нашата планета. Освен това силата на явлението може да се промени, докато потокът от частици пътува в космическото пространство.

Най-често засичаните геомагнитни бури са слаби от степен G1. Учените ги наблюдават с помощта на магнитометри и спектрометри. Но могат да се видят и с невъоръжено око.

Красотата на геобурята

Геомагнитните бури причиняват така наречените Aurora Borealis – красивите и понякога пъстроцветни полярни сияния. В Северноевропейските страни наблюденията на сиянията са доходоносен бизнес. Няколко компании организират екскурзии в Швеция, Финландия и Норвегия, чиято цена варира от 5,000 до 10,000 евро за седмица или 10 дни.

Снимка: Ralf Rohner

„Лошо ми е, явно има магнитна буря!“

Ако подобна реплика ви е непозната, значи отдавна не сте говорили с по-възрастните си роднини. Със сигурност геомагнитните бури влияят върху човешкия организъм, защото той също е подвластен на електромагнитните лъчения.

Медицината обаче дава противоречиви данни за връзката между геомагнитните бури и „лошо ми е“. Според едни изследователи, едва силна буря от степен G3 и нагоре би могла да причини дискомфорт или някакви проблеми със здравословното състояние. Според други, хронично болните и по-чувствителните хора доказано изпитват неразположение, повишаване на кръвното налягане и други оплаквания по време на геомагнитна буря. В случай, че имате съмнения как ви влияят тези явления, потърсете не във Фейсбук, а личния си лекар.

Но според редица астрономи, въпросът не е дали ще ни „връхлети“ екстремна геомагнитна буря от степен G5, а кога?

Спомени от миналото за бъдещето

При формирането на Земята със сигурност е имало екстремно слънчево влияние върху нея. В началото на тази година екип учени от целия свят откриха доказателства за най-екстремната геомагнитна буря! Тя се е случила преди повече от 9000 години, а дълбоките ледове на Гренландия и Антарктида крият радиоактивни следи от нея.

Видеоклипът по-горе показва значителното слънчево изригване от края на август и началото на септември 2017 година. Последвалата геомагнитна буря някои асоциираха със степен G3, а други – с G4. Тогава имаше проблеми с комуникациите, полярни сияния, които достигаха почти до екватора и други проблеми, причинени от електромагнитните смущения.

Сега слънчевата активност се увеличава, а геомагнитните бури зачестяват. Затова се доверявайте само на достоверни източници, иначе рискувате да направите някого малко по-богат като четете или споделяте публикации от типа „Ужас! Връхлетя ни магнитна буря“.

Ако някой ви каже или някъде прочетете, че днес има или предстои геомагнитна буря, може да проверите доколко тази информация е вярна в тези полезни връзки:

Национален институт по геофизика, геодезия и география към БАН, Геомагнитна прогноза - www.geophys.bas.bg/kp_for/kp_mod_bg.php

Геомагнитна обсерватория – Панагюрище, Дневна магнитограма –www.geophys.bas.bg/magn_data1/dailymag_bg.php

Център за прогнозиране на космическото време, САЩ (NOAA) - swpc.noaa.gov

Лаборатория по слънчева астрономия към Института за космически изследвания на Русия - tesis.xras.ru/magnetic_storms.html