Зачестяват случаите на заразяване с парвовирус B19 в Гърция. Здравните власти в страната са притеснени, защото децата от няколко начални училища и детски градини в Солун са регистрирани с вируса. 

От официалните съобщения става ясно, че до 24 април общо 11 деца на възраст от 3 до 5 години са показали повишени стойности на тропонин в кръвта, а дете на 3 години и половина е починало вследствие на заразяването с вируса и последвалия остър миокардит.

През последните дни три деца от Солун са закарани в детската кардиологична болница „Онасис“ в Атина и се лекуват от миокардит, отново следствие на парвовироза, но състоянието им е стабилно. Останалите деца са или с леки симптоми, или остават асимптомни (не проявяват никакви симптоми).

Повечето парвовируси заразяват животни, като котки и кучета. Хората по-трудно се заразят с тези вируси, обясняват медиците. Въпреки това статистиката показва, че такива малки огнища се появяват често, а между 40% и 60% от населението на развитите западни общества имат специфичните антитела на вируса. 

Начинът на разпространение на вируса не е точно известен. Най-вероятното заразяването е по въздушно-капково или фекално-орален път.

Инкубационен период може да бъде между една и 12 седмици. Симптомите включват внезапна поява на обрив по бузите, челото и устата, който променя формата и цвета си почти всеки ден. 

Могат да се появят симптоми като псевдоапендисит, ентерит и грипоподобни симптоми, обясняват още медиците.