Човек от съединените щати е дал положителна проба за изключително заразния вирус H5N1, познат още като птичи грип, съобщават от Центъра за контрол и превенция на заболяванията. Случаят е от Тексас.

Заразеният е имал контакт с млекодаен добитък в щата, за който се смята, че е бил заразен с вируса. Пациентът е съобщил за симптом зачервяване на очите, подобно на конюнктивит, като това е бил единственият симптом. Заразеният вече се възстановява.

Пациентът все пак е посъветван да се изолира и да се лекува с антивирусен препарат за грип.

Това е вторият случай на заразен с птичи грип човек през последните години в Съединените щати. Предишният е от 2022 г. в Колорадо. Инфекциите с този тип вируси са редки и се появяват спорадично по цял свят.

Потенциална глобална заплаха

Най-заразен от всички е щамът H5N1. От 1997 г. той е предизвикал смъртта или бракуването на десетки милиони птици по цял свят.

Според данните на СЗО има регистрирани 359 случая на починали от вируса в 12 държави по света. Изчисленията сочат, че смъртността от птичи грип е 50%.

H5N1 е сочен като потенциална глобална заплаха, тъй като е възможно да еволюира във форма, способна да предизвика пандемия.

Първите случаи на предаване на вируса от птица на човек са от 1997 г. в Япония. Там се заразяват 18 човека, от които 6 умират. През 2006 г. е засечен вероятно първият случай на предаване на вируса от човек на човек. Тогава цяло семейство в Суматра се заразява с птичи грип, след като има контакт със свой болен роднина.