Астрофизици предупредиха, че е възможно мощно слънчево изригване на застраши планетата ни в следващите 100 години.

Учени установиха, че големи енергийни изригвания са възможни и за звезди като нашето Слънце. До момента се смяташе, че те възникват единствено на млади и по-активни звезди.

Подобно слънчево изриване би могло да бъде катастрофално за планетата ни, предупреждават учените. То се случва веднъж на няколко хиляди години и е толкова мощно, че е видимо на стотици светлинни години от източника.

Какво ще се случи ако подобно изригване стане на нашето Слънце – като за начало ще останем без голяма част от електрониката си. Учените предупреждават, че силни слънчеви изригвания могат да унищожат сателити и спътници, да нарушат комуникациите на планетата ни и да нанесат огромно щети върху по-сложната електроника.

“Според проучванията ни подобни изригвания са редки, но има голям шанс да станем свидетели на такова в следващите 100 години”, твърди водещият проучването Юта Нотсу от Американското астрономическо общество.

Подобни супер изригвания за първи път са открити благодарение на телескопа "Кеплер". Работата му е да търси планети подобни на нашата Земята, които са в орбита около големи звезди. По време на наблюденията учените установяват, че има звезди, която рязко повишават яркостта си за кратък период от време.

Учените не могат да установят със сигурност точното време, когато подобно изригване ще се случи на нашето Слънце, но предупреждават, че човечеството трябва да се подготви и да се предпази.