Учените от НАСА се подготвят за невиждано по размерите си звездно събитие – през 2029 г. Земята ще има много близка среща с астероид, съобщиха от космическата агенция.

“Апофис” (гръцкия бог на хаоса) ще премине покрай планетата ни след 10 години и то само на 30 хил. км. от нас. Това е приблизителното разстояние от нашата планета до спътника ни Луната.

Астероидът е огромен – диаметърът му е 340 метра.

“Апофис” ще може да се наблюдава с невъоръжено око, като ще се движи толкова бързо, че ще подмине Луната за около минута. Астероидът ще бъде в най-близката си точка над Атлантическия океан, който ще прекоси за по-малко от час. Първоначално ще изглежда като малка точка в небето, която бързо ще се приближава към планетата ни.

НАСА вече се подготвят за близката среща, която ще предостави уникалната възможност да изучим астероида в големи детайли от Земята. “Ще наблюдаваме “Апофис” с оптични и радарни телескопи. С вторите ще имаме възможност да видим детайли от повърхността му с разлика от едва няколко метра”, коментират от космическата агенция.

Ако траекторията му беше по-различна, огромното космическо тяло има потенциала да нанесе огромни щети на планетата ни и да заличи човешката цивилизация. От НАСА успокояват, че такъв вариант няма. Учените са изчислили, че шансът планетата ни да бъде заличена от “Апофис” е 1 на 100 хиляди.

Гравитацията на Земята пък може да причини малки лавини на повърхността на астероида и вероятно ще промени неговата траектория и начина му на въртене.

“Апофис” е представител на близо 2000 астероида, които са определени от учените като потенциално опасни за планетата ни. Неговото близко наблюдение ще ни даде повече информация как можем да защитим планетата си от бъдещ сблъсък с друго космическо тяло.