Условията на Здравната каса за отпускане на специални медицински храни са дискриминационни и може да оставят тежко болни хора без тях, алармират експерти. За проблема е сезиран и Върховният административен съд.

15-годишната Александра тежи едва 18 килограма. Майка ѝ казва, че освен обикновена храна, приема и специална медицинска. Само по този начин може да наддаде.

„С храната може да качи до 20, може би 21 килограма. Тя има нужда да посети зъболекар, но не можем да го направим, защото тя трябва да е под упойка. На нея не могат да ѝ сложат упойка, защото са ѝ малко килограмите“, посочи майката Лилия Иванова.

Семейството не получава медицинската храна по Здравна каса. За нея са им нужни над 1000 лв. месечно. Набавят си я с помощта на дарители.

„Ние не можем да задържим теглото на детето. Щом я спрем - на втория ден можем да видим, че тя сваля килограми. Аз за да се възползвам от тази храна, докторът, при който ще я заведа, той трябва да излъже, че тя е изцяло на тази храна“, допълва майката.

До този проблем се стига заради условия на касата за отпускане на медицинските храни в случаите на недохранване.

„Първото е, че ще се отпускат храни на деца, които ще са изцяло на ентерално хранене. Другият критерий, който е притеснителен и дискриминативен, е за пациентите над 18, за които се изисква епикриза за поставяне на сонда или стома за тяхното хранене. За нас е много силно притеснително ние днес да кажем –„Да, някои от семействата ще получат храни, а други няма да получат“, обясни Антоанета Иванова от Национална мрежа за децата.

Лекарите казват, че и деца, и възрастни с редица диагнози имат нужда от тези храни. От Здравната каса обясниха, че указанията за отпускането на медицинските храни се базират на експертни мнения:

От Националната мрежа за децата, подкрепени от лекари, са изпратили писмо до фонда с искане условията да бъдат отменени.