Плащането на зъбни протези от Здравната каса се отлага. То трябваше да започне от 1 май, но остава за август.

Причината е, че Зъболекарският съюз и касата не могат да се разберат как да се регламентира предписването на протезите и доплащането за тях от пациента.

В бюджета за тази година са планирани 3 милиона лева за изработката на изделията, но засега е под въпрос дали ще бъдат похарчени за това.

Сега касата плаща на зъболекарите дейности по възстановяване на функцията на дъвкателния апарат и контролните прегледи.

Сумата е 287 лева, а пациентът не доплаща. Плаща изработването на протезата. Предвиждаше се Касата да поеме част от стойността, а пациентът да доплати разликата.

Снимка: bTV

Защо това не се случи?

Йорданка е със зъбни протези от 20 години. За последните е платила 600 лева.

„Пети чифт протези сменям, предстои ми шести. Всичко това сама си го плащам. Събирам си парички, за да мога да си ги направя“, обясни жената.

От началото на май Касата трябваше да плаща част от стойността на протезите, но не се постигна съгласие с какъв точно документ зъболекарите да предписват изработването им от зъботехниците, които пък след това да получат парите от касата.

Снимка: bTV

Спорно е и как ще става доплащането от пациента - директно на зъботехника или през зъболекаря.

„Ние, лекарите по дентална медицина, нямаме намерение и за момента не сме съгласни да бъдем пощенска кутия. Трябва да има законова норма, която да разпореди по какъв начин и защо ще става доплащането“, посочи д-р Георги Сойтариев, зам.-председател на Български зъболекарски съюз.

В отговор до bTV от Касата поясняват, че са подготвили предложение как да заработи промяната. Започват и нови преговори, включително за цената на протезите. От Асоциацията на зъботехниците казват, че приемливата е поне 250 лева.

Снимка: bTV

Предстои да се реши каква част от цената ще поеме касата и каква ще остане за доплащане от пациента. Новите преговори между НЗОК и Зъболекарския съюз трябва да приключат до 1 юли.