В четвъртък срещу петък лошото време в Германия хвана в капан южната и западната част на страната. Пожарникарите непрестанно са се отзовавали на сигнали.

46-годишен мъж загива след наводнение в къщата му за гости в баварското градче Хаузен. Той слязъл в мазето, за да провери нивото на водата и според пожарникарите там получил токов удар. Все още не е установено откъде е дошъл електрическият заряд, посочва „Билд“.

„Органите на реда са започнали оглед на място. Причината за смъртта все още не е установена и изисква допълнително разследване с експерти“, коментира Филип Хюмер, говорител на местната полиция. Назначена е и аутопсия на тялото.

100 мисии в Бамберг, 200 в Ашафенбург

В четвъртък вечерта пожарникарите е трябвало да реагират на стотици сигнали, особено в Долна и Горна Франкония.

Цели села в провинцията са били временно недостъпни. Някои мазета са били пълни с вода до тавана.

Според контролния център само в Бамберг е имало над 100 спасителни мисии. Множество мазета, приземни части и подлези в града са били наводнени.

Две превозни средства са били блокирани във водата и е трябвало да бъдат изтеглени. Пострадали няма.

В Ашафенбург заради проливния дъжд пожарникарите са се отзовали на над 200 сигнала. По данни на пожарната служба над 500 екипа на Спешна помощ там са били в готовност за реакции. Улиците е трябвало да бъдат разистени от паднали клони и натрупана кал.

На 2 май метеорологичната служба на Германия предупреди за силни гръмотевични бури, силни ветрове и възможни градушки  За някои райони предупреждението остана в сила до петък сутринта, посочва Merkur.de.