В Парка на победата, мемориален комплекс в Москва, посветен на победата на Съветския съюз над нацистка Германия, беше открита нова експозиция, предаде Би Би Си.

Но тя няма нищо общо с Втората световна война. Изложена е западна военна техника, пленена от руската армия в Украйна.

Сред техниката има британски военен автомобил HUSKY, който е дарен на Украйна. Предното му стъкло е покрито с дупки от куршуми.

Има западни танкове, ползвани от украинската армия. Изложен е един американски танк „Ейбрамс“, който е бил повреден на бойното поле. Има и германски танк „Леопард“.

Русия парадира със западна военна техника
Снимка: Reuters

Не липсва и интерес към изложбата от 30 военни машини. В топлото време руснаците се тълпят около военната техника, позират за снимки пред дулата на танковите оръдия и се наслаждават на видяното.

Русия парадира със западна военна техника
Снимка: Reuters

И Украйна е показвала руска военна техника, която е била пленена от украинската армия, но за руските власти тази изложба има няколко ключови цели. Първата е да се подплати тезата, че Украйна и държавите от НАТО водят война срещу Руската федерация, въпреки че Русия нахлу в Украйна.

Изложбата е и в навечерието на друга важна дата – 9 май. В момента Паркът на победата е препълнен с червени знамена в чест на предстоящия Ден на победата, който отбелязва поражението на Хитлер.

Що се отнася до войната в Украйна, руснаците изглеждат все по-уверени, въпреки неотдавнашния одобрен пакет от американска помощ за Киев на стойност 61 милиарда долара.

Москва вярва, че сега има инициативата на бойното поле. Основното послание на Русия е изписано на голяма табела до военните трофеи и то гласи: „Нашата победа е неизбежна“.