Франция обяви извънредно положение в Нова Каледония заради размириците и насилието, обхванало отвъдморската територия. Решението е взето след кризисно заседание на кабинета.

Снимка: Reuters

Министерството на вътрешните работи съобщи, че общо 500 служители на френската национална полиция и жандармерия вече са заминали или предстои да отпътуват за Нова Каледония. Подкрепленията включват и специални части за борба с безредиците.

Най-малко трима души са загинали по време на размириците. Те избухнаха заради опита на френското правителство да прокара закон, с който французи, които са живели в продължение на 10 години на острова, да имат правото гласуват на местните избори. Законодателите гласуваха с 351 срещу 153 гласа в подкрепа на законопроекта. 

Решението на Париж разгневи поддръжниците на независимостта на Нова Каледония. Движението, подкрепящо независимостта на територията, се опасява, че тези промени ще отслабят политическото влияние на представителите на коренното население.

Снимка: Reuters

Представители на коренното население не са съгласни френски граждани да имат дума в определяне на тяхната съдба. Те се опасяват, че по този начин ще се размият гласовете им. От друга страна, френското правителство твърди, че промяната е необходима, за да бъдат изборите на територията на страната демократични.

Демонстранти атакуваха полицейски участъци с брадви и тежки боеприпаси, запалени бяха много сгради, включително и училища, а силите за реда осуетиха план за бягство от затвора в столицата. 

Въведен бе комендантски час през нощта и хората бяха помолени да ограничат движението си през деня. Освен това бяха наложени забрани за събирания, за продажбата на алкохол и носенето на оръжие. Летището бе затворено. 

В разпространено изявление на Елисейския дворец се казва, че проявите на насилие няма да бъдат толерирани и държавата ще вземе крути мерки, за да възстанови реда.

Снимка: Reuters

Нова Каледония е важна за Франция в геополитически и военен план. Освен това на архипелага, който е отдалечен на около 1200 км източно от Австралия, има залежи на никел. Територията, чието население възлиза на 270 000 души, получи широка автономия чрез т. нар. Споразумение от Нумеа, пише БТА.

На всеки от трите референдума за независимост, произведени през 2018, 2020 и 2021 г., жителите на Нова Каледония гласуваха да останат част от Франция. Движението за независимост обаче бойкотира последното допитване и обяви, че няма да признае резултатите.