Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

От страна, която дълго се нуждаеше от външна подкрепа в икономическото си развитие и въпреки че продължава да разчита на чужди инвестиции, България вече добива самочувствие да засвидетелства подкрепа за икономическото възстановяване на страна като Гърция - до скоро икономически локомотив на Балканите. Поне така изглежда мисли президентът Росен Плевнелиев, който заяви в Атина, че София ще подкрепя южната си съседка по пътя й към нов икономически растеж.

Плевнелиев е на двудневна визита в Гърция по покана на гръцкия си колега Каролос Папуляс. Това е първото му посещение в страна от региона, с което той стана и първият европейски лидер пристигнал в Гърция след парламентарните избори на 17 юни.

С гръцки инвестиции за милиарди, кой на кого ще разчита?

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Приятелството и сътрудничеството между България и Гърция са от стратегическо значение за мира, стабилността и развитието на региона, е подчертал българският президент по време на срещата с Папуляс, съобщиха от пресслужбата на президентството. След разговора между двамата Росен Плевнелиев приветства избора на гърците, който по думите му подкрепил „политиката на възстановяване на гръцката икономика, за постигане на стабилност и в подкрепа на еврото”.

Последният извънреден парламентарен вот беше спечелен от дясноцентристката партия „Нова демокрация”, която беше една от политическите сили, застанали зад споразумението с ЕС и МВФ, с което Гърция избегна фалита, но на тежка социално-икономическа цена. Между другото планираната среща на Плевнелиев с Андонис Самарас отпадна заради здравословното състояние на премиера, който преди седмица се подложи на спешна операция на очите. Затова пък българският държавен глава се срещна с председателя на гръцкия парламент Евангелос Меймаракис.

Въпреки че от думите на българския президент стана ясно, че България ще подкрепя Гърция в усилията й за икономически растеж, Плевнелиев отбеляза, че Гърция е изключително важен търговско-икономически партньор на България и продължава да заема едно от водещите места в стокообмена и в чуждестранните инвестиции в България. Папуляс се съгласи с това и посочи, че въпреки кризата гръцкият бизнес не губи инвестиционен интерес към България – досега гръцките инвестиции в България надвишават 3 млрд. евро.

Бива ли стратегическо партньорство без енергийна подплата?

Във фокуса на разговорите между делегациите на двете страни е попаднала и темата за ускореното изграждане на газовата връзка между България и Гърция. Българската позиция е, че тази връзка е важна за енергийната диверсификация на България, тъй като страната ни в момента е зависима от доставките на природен газ от Русия през Украйна. Гърция смята за изключително важно насърчаването на двустранното сътрудничество във всички големи енергийни проекти – такова пък е отношението по въпроса от гръцка страна, както го представи президентът Каролос Папуляс.

Само преди месец газова връзка Гърция – България, в отсечката, която ще бъде изградена на територията на нашата страна, беше обявена за обект от национално значение от Министерски съвет. В Гърция това решение беше взето още по-рано. Проектът е от ключово стратегическо значение за двете страни в региона, тъй като засилва сигурността и осигурява диверсификацията на доставките в Югоизточна Европа. Като ключова газопреносна инфраструктура от регионално значение в рамките на Южния газов коридор, проектът е получил политическа и финансова подкрепа на ниво ЕС. Газовата връзка с Гърция е с още по-голяма важност, откакто България се отказа от газовата връзка Турция за сметка на турското участие в строежа на транспортния коридор от Русе до Свиленград.