Диригентът Франсоа-Ксавие Рот, ръководител на Оркестъра на Кьолнската опера и на Оркестър Гюрцених в Германия, се оттегли от поста си след статия, в която е обвинен в изпращане на телефонни съобщения със сексуален характер, съобщава АФП.

Рот е и дългогодишен гост-диригент на Лондонския симфоничен оркестър.

В статия, публикувана в сряда, френският сатиричен седмичник „Канар еншен“ съобщава за свидетелствата на музиканти - само един от които е посочил самоличността си - които са получили съобщения от маестрото, в които той уж показвал неприлични снимки.

Вестникът не споменава за никакви жалби. Потърсен от АФП, адвокатът на г-н Рот не бе открит веднага.

Франсоа-Ксавие Рот „реши да преустанови работата си незабавно, за да даде възможност на Оркестър Гюрцених и Операта в Кьолн да изяснят и да се справят със ситуацията“, обяви изпълнителният директор на оркестъра Щефан Енглерт в изявление.

Оркестър „Гюрцених“ приема „информацията относно Франсоа-Ксавие Рот и темата за сексуалния тормоз много сериозно“, добави г-н Енглерт. 

След публикуването на статията в сатиричния седмичник Франсоа-Ксавие Рот, който трябваше да дирижира концерта на основания от него оркестър Les Siеcles в Париж в сряда вечерта, е бил заменен спешно от Адриен Перушон, съобщи радиостанция „Франс Мюзик“.