Резиденцията на Тодор Живков в Банкя може да бъде спасенa от изчезване и да заживее нов живот. Преди година с оператора Борис Пинтев ви разказахме за резиденцията Банкя в ефира на „Тази събота и неделя“. Оказва се, че през тази седмица екип от млади архитекти виждат бъдеще за сградата. 

Снимка: bTV

Годината е 1972, България е Народна република, цялата финансова и политическа власт е в ръцете на комунистическата партия. Нейните най-висши членове оформят елита на обществото.

През същата година започва работата по балнеосанаториума в Банкя – един от последните дворци на държавната власт. Той се посещава от малцина влиятелни личности, които се къпят в извънреден за страната лукс. Днес там ни посрещат бурени и графити, отломки от една бляскава архитектура.

Илиян Николов работи по проекта на санаториума, но основен архитект е баща му – Павел Нколов. Той стои зад големи проекти, сред които реконструкция на заседателната зала на Народното събрание и санаториума в Наречен.

Снимка: bTV

Санаториумът е построен през 1978 г., а през 80-те се харесва на държавния глава Тодор Живков, който превръща сградата в своя лична резиденция. Там той посреща събития като смъртта на дъщеря си Людмила и историческия Пленум на 10 ноември 1989 г.

След падането на режима Живков е принуден да напусне резиденцията. През 90-те собственик става японска милионерка, която се опитва да го превърне в голф клуб, но умира през 1999 г. Оттогава обектът се прехвърля между родните институции. Настоящият собственик е Областна администрация-София.

Снимка: bTV

От средата на май месец тази година вече има надежда за бившето соцбижу. Екип за реставрацията сформира архитект Павел Николов – внук на архитекта на резиденцията. Архитектите Николов и Райновски в екип с фондация „Колективът“ организираха конкурс за различни идеи как да се реставрира Резиденцията.

Снимка: bTV

Стигат до извода, че са нужни няколко етапа. Първият –проверка на безопасността, кои помещения са годни за реставрация и кои не. Вторият – реновиране на площите около самата резиденция.

Снимка: bTVСлед като върнат живота на площите около резиденцията чрез публични събития, ще бъде възможно и реновирането вътре. Екипът на архитектите Николов и Райновски предлагат всяко от помещенията да се възстанови с различни цели. Басейнът да бъде за спорт, кинозалата за събития и конференции, към бившата хотелска част да се добавят зони за работа онлайн, корпус за обучения и други.

Снимка: bTV


По техни изчисления, цялостната реставрация ще струва 20 млн. евро, а средствата ще търсят от родни институции и неправителствения сектор. И така, сектор по сектор, младият екип действа с конкретни предложения как Резиденцията да бъде възстановена само в рамките на 5 години.