Какво мислят за датата 9 септември депутатите ни и как изгледа отвътре новото народно събрание? Това провери през седмицата екип на bTV.

В първия пленарен ден от седмицата пред партийния дом има протест в защита на 3 март. Вътре обаче е привидно спокойно.

На входа както винаги има проверка със скенер от НСО. По стените има табелки с напътствия кое къде се намира. Всички тези стрелки са малко объркващи в началото. Има трибуна за изявления на народните избраници.

За да се качи човек до пленарната зала, трябва да използва асансьор. В централното фоайе се събират журналистите. Това е единственото място, където те имат досег с депутатите. По тази причина това е най-гъсто населеното помещение в целия парламент.

bTV пита депутатите: Срамна дата ли е 9 септември?

„Мога да кажа, че за дата 9 септември имаше повече от 45 години срамна интерпретация. Освободително въстание и какви ли не други глупости. Това си е чист преврат с помощта на чужда армия, която влиза без да ни е обявила война и без ние да сме й обявили“, каза Любен Дилов.

Снимка: bTV

Той твърди, че с лекота се оправя в новата сграда на парламента, защото е водолаз. „Имам добра пространствена култура“, твърди Любен Дилов от ГЕРБ-СДС.

„Има много опасни лабиринти в тази сграда, трябва да се внимава с тях. Човек може да попадне в „миналото“, а трябва да се търси бъдещето. Разбира се, че 9 септември е срамна дата. Още повече, че това е дата върнала България 50 години назад“, коментира темата и Мартин Димитров от ПП-ДБ.

Снимка: bTV

„Нямаме дати, от които може да се срамуваме. Имаме дати, които са част от нашата история и които не бива да бъдат коментирани с оглед на злободневни политически страсти. Сградата също не е срамна, просто си има символика, която смятам, че не е подходяща за сграда на НС“, категоричен е пък лидерът на „възраждане“ Костадин Костадинов.

„Тези дати трябва да се оценяват от историческа гледана точка и думата „срамно“ не е историческо прилагателно в случая, но е една от тъжните дати в българската история“, каза и Хамид Хамид от ДПС.

Снимка: bTV

„Естествено, че не е срамна дата 9 септември. Напротив, това е дата, с която можем да се гордеем. България успя в последния стадий от войната да премине от страната на Хитлеристка Германия към страната на победителите и към страната на тези, които се борят за справедливост“, категоричен е и Борислав Гуцанов от БСП.

„Това е една от трагичните дати в българската история, защото ако видим каква е предисторията и следисторията, на тази дата със сигурност няма да намерим нищо, на което да се радваме. Днес се навършват 112 години от рождението на Тодор Живков и аз очаквам тук някъде по коридорите да се появи духът му всеки момент и да бъде в унисон с 80-те петолъчки в залата“, каза Ивайло Вълчев от ИТН.