Първият работен ден на депутатите след лятната ваканция започна в бившия Партиен дом заради ремонт на историческата сграда на парламента, което породи напрежение.

Депутатите и журналистите вече не могат да се срещнат в парламентарните кулоари, просто това не е предвидено в сградата. Единственият контакт на медиите с работата на парламента е опосредстван - през монитори.

Снимка: bTV

Неочаквано се оказа, че се намираме на място само за депутати.

Журналистите не сме желани пред пленарната зала на 49-о НС, тук в сградата на бившия Партиен дом има контролиран достъп.

Новият парламентарен ред въведе червени ограничителни въжета. В първия пленарен ден след ваканцията депутатите работиха заобиколени от петолъчки и други комунистически символи.

Снимка: bTV

„Това е една функционална зала, надявам се и на вас да ви е удобно. Очакваме  да бъде премахнат паметникът на Съветската армия, а председателят на НС да премахне всички комунистически символи от сградата на българския парламент“, заяви Десислава Атанасова, ГЕРБ.

„Поне храмът на българската демокрация да бъде изчистен от тези комунистически символи. Аз нямам притеснения да бъда питан от вас, вие питате, ние отговаряме“, коментира Румен Христов, председател на СДС.

„Смятаме тази сграда за абсолютно неподходяща за работа на народни представители, не само заради духа, който носи, сами казвате, че и за вас носи неудобства“, обясни Цвета Рангелова от „Възраждане“.

Снимка: bTV

Председателят на СДС Румен Христов увери, че заедно с ГЕРБ подготвят законопроект, който да премахне ехото на комунизма от сградата.

До 1989 г. ЦК на БКП използваше активно тази сграда. В наши дни бяха дадени над 40 млн. лева за ремонт. И днес може да няма активна мобилна връзка, интернетът да е слаб, депутатите и журналистите да плащат на различни каси в бюфета, но затова пък е запазено пианото. Може би, за да напомня, че пленарната зала е бившата концертна зала на името на партийния водач Георги Кирков.