Какво са писали вестниците на 24 май преди 100 години и как е отбелязван тогава празникът на светите братя Кирил и Методий?

В най-старите издания на вестниците за 24 май отделени по една или две кратки статии. Всички колони на печата са с актуалните политически и социални събития, показва проверката ни в архива на Националната библиотека.

За отразяването на празника в печата преди столетие разказва Антонио Станоев, колекционер на стари печатни издания и автор на книгата „Преглед на печата. 100 интригуващи статии от старите вестници 1884-1943г.“

„Има общо 5 вестника, които са посветени на Кирил и Методий. Всъщност с това се изчерпват вестниците, които са паметни листове. Иначе във всекидневния печат са били едни кратки репортажи, ако могат така да се нарекат“, казва Станоев.

Снимка: btvnovinite.bg

За първи път 24 май се празнува през 1850 г. в Пловдив по инициатива на Найден Геров и е отразен в кратки съобщения.

„Той не е бил официален празник. Чествали са го учениците и учителите и някъде до 80-90-те години на миналия век е бил нещо като сегашния Ден на народните будители“, уточнява колекционерът.

Една от любопитните статии в специалното издание за Кирил и Методий от 1937 г. е за датата, на която празнуваме създаването на буквите. „11-и, а не 24-ти май“ – това е една от водещите статии на председателя на Съюза на българските писатели Стилиян Чилингиров.

„Основното, което той отбелязва, е, че ние не честваме астрономически, както той ги нарича явления, а празника на светите братя. Защото 1916 г. календарът се сменя и 11 май става 24 май. Църквата и до ден днешен почита светите братя на 11-и май“, припомня Станоев.

Какво още съдържат страниците на вестниците преди 100 г. – гледайте във видеото!