„България е мишена за хибридната война на Русия и това е насочено и към предстоящите европейски избори“. Това обяви министърът на отбраната Атанас Запрянов по време на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се провежда в София.

От 25 до 27 май в столицата ще се срещнат близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и от 25 страни-партньори и парламентарни организации. Очаква се генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също да пристигне в България, за да вземе участие във форума.

Пред партньорските страни от Алианса военният министър описа кои са рисковете, пред които се изправя страната ни. Единият – опити за руско влияние у нас по отношение на евровота.

„България е цел на хибридната агресия на Русия, ние сме във фокуса на активни процеси и кампании на дезинформация, опитващи се да повлияят на  вътрешнополитическите ни процеси, заяви Запрянов. По отношение на Русия българската държава е подготвена и очаква такива дейности по дезинформация във връзка с предстоящите избори на 9 юни и сме изключително внимателни“, допълни още той.

„Хибридният натиск е основният инструмент, който Русия използва днес, за да упражни деструктивното си влияние в страните както от Черноморския регион, така и от Западните Балкани и да спре тяхната евроатлантическа интеграция. Москва използва усъвършенствани хибридни стратегии, които са съобразени с уязвимостта на всяка отделна страна, включително политическа намеса, пропаганда, дезинформация, кибератаки, актове на саботаж, икономически и енергиен натиск, шпионаж, информационни операции и други инструменти за подривна дейност“, каза Запрянов.

„Тази хибридна опорка, че видите ли ние помагаме на Украйна, че ще изпращаме войски в Украйна… Ние нямаме никакви намерения да изпращаме войски в Украйна, защото нашият парламент не е вземал такива решения“, категоричен е Запрянов.

Готови сме обаче да помогнем на украинските военнослужещи – например с уроци по английски език, обясни министърът. Като предизвикателство той описа и охраната в Черно море, за което страната ни призовава за допълнителна помощ.

„В момента Алианса не участва с кораби в Черно море. Но това не означава, че не може да се използват други форми. По операцията, която провеждаме за справяне с минната опасност между България-Турция-Румъния, ние сме поканили натовски държави. Ние се нуждаем от брегова система за противокорабна система и защита“, каза още Запрянов.

Що се отнася до помощта, която страната ни дава на Украйна, военният министър уточни, че ще продължим да даваме това, което и в момента в зависимост от нашите възможности. В същото време трябва да използваме тази помощ и като инструмент за привличане на финансови средства от други натовски страни, за да инвестираме във въоръжените ни сили.

„НАТО е основата на нашата колективна отбрана и в тази връзка ние трябва да инвестираме адекватно в изграждането на национални и съюзнически способности по целия Източен фланг и особено в Черно море“, заяви министърът и добави, че България напълно подкрепя разширяването и засилването на присъствието на НАТО в Черно море.

„По-нататъшното предоставяне на военна помощ на Украйна ще остане във фокуса на българската отбранителна политика. Трябва да ги подкрепим с всички необходими оръжия, въоръжение и техника, които нашите въоръжени сили могат да си позволят да осигурят“, каза още Атанас Запрянов.