Повече от 200 хил. километра в обиколки на красивата ни страна. Преход от връх Ком до нос Емине и пътешествие от София до морето на колело - Пламен Петков е правил всичко това, а своята любов към спорта и пътешествията той документира с видеа, които качва в социалните мрежи. Целта му е да вдъхнови повече хора да се качат на велосипедите.

Екстремни маршрути, мистични места и красиви пейзажи – Пламен Петков им се посвещава страстно, посещава ги пеша или придвижвайки се на две колела. Всичко това той прави в името на чистия въздух и любимия спорт.

Походи до най-високите върхове в България и турове под наслов „До морето с колело“, са само малка част от приключенията, в които Пламен се впуска. Всяка обиколка той заснема, монтира и споделя в социалните мрежи, за да може тези, които са пропуснали груповия поход, все пак да преживеят магията.

„Карам колело от 2005 година и тогава нямаше особено много колоездачи. Аз като тръгнах да карам колело 100 км извънградско не виждах колоездачи по пътищата, обаче това не ме спираше – харесваше ми да карам. С моите клипове се опитвам да популяризирам, да организирам обиколки. Преди години снимах за лично удоволствие, но просто видях колко много хора се запалват. Първата обиколка през 2012 г. сам я направих и много се хареса, и като видях това реших да организирам още една, с група. Така започнах всяка година да правя и още една, и още една“, разказва Пламен.

Заедно с физическите изпитания, по време на преходите Пламен среща и нови приятели. Всеки организиран поход значи не само да има компания в своите приключения – за него това е и форма на подкрепа, която е особено важна за всеки начинаещ спортист.

Той разказва за участието си в маратона Витоша 100, за пешеходния си преход към Олимп, за любимия си велосипед, закупен от Англия – с този партньор Пламен успява да достигне до Стоунхендж. 

Всичко това не оставя у него само хубави спомени, но служи и като подготовка за най-тежкия му път – маршрутът Ком – Емине.

„Това е най-красивото, но и най-трудното нещо, което съм правил. Пеша се прави за около 20 дни, с колело – за около 10. Аз не съм си поставял цел някакви рекорди да гоня, за 6 дни го минах. Ком – Емине наистина може да те тества на макс, физически, психически, без вода, храна, без обхват на телефона. За щастие не съм имал страшни инциденти, но паднах на два пъти с колелото, сецнах си гръбнака, обаче някак си се закрепих и продължих напред“, разказва Пламен.

Където не мога да стигна с колело, отивам пеша, е основната мантра на Пламен. Това го отвежда на огромни пешеходни обиколки не само в България, но и в чужбина. Категоричен е – условията за каране на велосипед тук имат още много да се подобрят.