Администрацията на президента на САЩ е обезпокоена от информацията за подготовка на покушение срещу украинския президент Володимир Зеленски, заяви на брифинг прессекретарят на Белия дом, Карин Жан-Пиер.

Ден по-рано, 7 май, Службата за сигурност на Украйна (СБУ) съобщи за задържането на двама полковници, за които се твърди, че са планирали да убият украински официални лица и политици, включително и президентът Зеленски.

„Ние видяхме това съобщение. То със сигурност предизвиква сериозна загриженост. И със сигурност сме доволни, че е осуетен потенциален опит за убийство“, заяви Жан-Пиер.

„Очевидно това само говори за покварата, която виждаме да се проявява от режима на Путин от самото начало на този конфликт“, добави Говорителят на Държавния департамент на САЩ Мат Милър.

На 7 май СБУ съобщи, че двамата задържани полковници са били част от мрежа, чиято цел е била да намери близки на Володимир Зеленски хора за бъдещото му убийство. Според СБУ дейността на мрежата е била контролирана от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ).

Новината за осуетения заговор срещу Зеленски идва на фона на продължаващата вече повече от 2 години пълномащабна руска инвазия в Украйна. Това не е първият път, в който Киев твърди, че Русия организира опити за ликвидирането на Зеленски.