2-годишното дете, което беше транспортирано до „Пирогов“ с хеликоптер от Враца и оперирано по спешност след огнестрелно нараняване, вече е изведено от реанимация, съобщиха от болницата.

На 13 април тази година детето беше транспортирано след прострелване в главата с въздушна пушка. В момента, в който състоянието му позволи, екипът на проф. Габровски го оперира по спешност.

Неврохирурзите извадиха проектила от мозъка на детето, което спомогна състоянието му да се стабилизира по-бързо. След операцията детето беше настанено за интензивно лечение и активно наблюдение в детската реанимация на университетската спешна болница "Пирогов" в продължение на повече от две седмици.

„Вече няма упойки, няма опасност за живота му. Не може да се движи главичката, ръчичките, плаче постоянно. Трудно ще е възстановяването, но слава Богу, по-добре е отпреди. Мечтаем да го видим да се изправи, да се смее както преди, да говори. Обаче си иска време“, каза пред bTV Галя, баба на простреляното дете.

2-годишното дете е настанено в Детската неврохирургия на "Пирогов". Огнестрелното нараняване, заради което беше транспортирано, е изключително тежко. Проникващите огнестрелни наранявания са с много висок процент смъртност и спасяването на живота на такъв пациент е голям медицински успех, посочват от многопрофилната болница.

Тежкият инцидент с детето стана на 13 април по време на игра в кв. „Кулата“ във Враца. Първоначално родителите казаха, че то е паднало от столче. При преглед в болницата в града със скенер обаче се установи, че има сачма в главата.

По-късно стана ясно, че огнестрелното оръжие е било в ръцете на 11-годишно момче, роднина на малкото дете.

Дядото на децата е извадил пушката си, за да стреля по свраки. Няколко пъти е зареждал и изпразвал оръжието. След като изпратил 11-годишното дете до магазина, за да купи сладолед, отново заредил пушката и я оставил на масата. Така, когато то се прибрало, не знаело, че е заредена.

Снимка: bTV

Слез злополучния изстрел незабавно е подаден сигнал на тел. 112 и пострадалото дете е транспортирано във врачанската болница. Там медиците бързо установяват, че раната е несъвместима с живота му и искат помощ от София.

Военен хеликоптер каца в двора на МБАЛ „Христо Ботев“, за да транспортира пострадалото дете от Враца до столицата.

Семейството на пострадалото дете е от село Галатин. Майката и бащата са 20-годишни и са били на гости на свои близки във Враца.