При инцидента с простреляното дете на годинка и половина във Враца се касае по-скоро за причиняване на тежка телесна повреда по непредпазливост. Това каза на брифинг окръжният прокурор Владимир Сираков.

Образувано е досъдебно производство. Разследващи полицаи са направили оглед в събота и са проведени разпити.

Първоначално сигналът до 112 е бил за дете, което е паднало и си е ударило главата в маса. Скенерът обаче констатира сачма в главата, а детето е транспортирано с военен хеликоптер „Кугър“ в София. По последна информация то е в критично състояние, на апаратна вентилация. 

Установено е, че стрелецът е 11-годишно момче, роднина на пострадалото дете.

"Дядото е притежавал пневматична пушка. Тя стреля с т. нар. „чашки“. Оръжието е регистрирано в полицията", обясни окръжният прокурор.

Във вчерашния ден дядото е извадил пушката, за да стреля по свраки. Няколко пъти е зареждал и изпразвал оръжието. След като изпратил 11-годишното дете до магазина, за да купи сладолед, отново заредил пушката и я оставил на масата. Така, когато то се прибрало, не знаело, че е заредена.

През това време в дома на семейството дошли хора и затова възрастните оставили без надзор оръжието.

Малкото дете е видяло пушката на масата и я е хванало за цевта, за да си играе, обясни Сираков. В този момент 11-годишното момче е хванало оръжието от другата страна, за да го предпази. Без да иска обаче натиска спусъка и произвежда изстрела.

Така една от тези „чашки“ попада в областта на лицето на пострадалото дете. 

„11-годишното момче не е знаело, че пушката е заредена от дядо му, тъй като е било до магазина. По никакъв начин към настоящия момент не се установява умисъл от когото и да било за извършване на това деяние. По-скоро се касае за нелеп инцидент с участието на две деца“, обясни окръжният прокурор.

Оръжието не е на специален режим, а уведомителен, така че не е необходимо то да бъде държано в каса, каза от своя страна Кинка Димитрова, главен разследващ полицай по случая.

От прокуратурата определиха това като пропуск в закона. Разпитите във връзка с инцидента продължават, предстои да бъдат изготвени експертизи.