Популярността на сушито на европейската трапеза расте, а майсторите се броят на пръсти. Ето как се обучават пионерите от Европа на автентичната японска кухня в Токийската академия по суши.

Матиас Вайс не е като другите западняци, които се разхождат по улиците на Токио. Той не е на почивка, защото има тежката задача да изучи в детайли вековната традиция в приготвянето на суши.

"Ако искаш да научиш оригиналната рецепта, трябва да отидеш в родината на ястието. За сушито това е Япония”, заяви Матиас Вайс, готвач от Германия.

Началото на деня започва с подострянето на ножа - най-важният инструмент в ръцете на майстора на суши. Следват и продуктите. Рибата винаги е прясна и с нея трябва да се борави бързо. Последният елемент е оризът, който се вари по специална рецепта, за да бъде стегнат, но и леко лепкав. Подобен деликатес от ръцете на истински майстор е скъпо удоволствие в европейските ресторанти.

"Сушито е процъфтяващ бизнес в Италия. Като се прибера, мисля да отворя собствен ресторант, след като получих много предложения за работа”, каза готвачът Фернандо Пуочи.

Курсът по суши в Япония струва около 10 200 долара, но европейските готвачи твърдят, че инвестицията се изплаща бързо. Японските майстори със желание обучават западните си колеги, тъй като на работния плот се раждат интересни кулинарни експерименти, дори за най-консервативния суши любител.