Все още специалистите от дирекцията Морска администрация не са получили официална информация от руските и украинските си колеги за разлива, както и за предприетите мерки за отстраняването му.

Вятърът в района на Керченския пролив бързо променя посоката си и вече насочва разлива към Черно море. Ако се запази тази тенденция, петролът може да достигне и до нашето черноморие, казват експертите- океанолози.

Ст.н.с. д-р Димитър Трухчев, Институт по океанология при БАН: "Това означава, че теоретично може би след 10-12 до 15 дена биха могли води, замърсени с петролни продукти, да достигнат до района на Калиакра".

Вече трети ден руските и украинските власти не са изпратили до българските си колеги официална информация за разлива в Керченския пролив и за действията, които са предприели за неговото премахване.

Константин Станкович, Морска администрация Варна: "Информацията, която имаме, е от медиите - че част от петното, вследствие на този разлив на мазут, е в зоната на Керченския пролив, а друга част се движи, може би, към Грузинския бряг”.

Специалистите нямат информация накъде се движи разливът, защото все още не са получили нито една сателитна снимка от Европейската агенция за морска безопасност. Все пак те се надяват, че разливът няма да достигне до българската акватория, защото трудно бихме се справили със замърсяване от подобен характер.

Ако мазутът попадне на водната повърхност, той ще спре притока на кислород и светлина, което ще окаже пагубно влияние върху всички морски организми.

Техниката, с която разполага страната ни, за да реагира в подобни ситуации, е оскъдна - един по-голям нефтосъбирач и няколко малки скимъра, които могат да изпомпват замърсяването едва след като е локализирано с бонови заграждения.

България е предприела всички мерки да реагира бързо, ако нефтеният разлив в Керченския пролив наближи наши води, съобщи по-рано днес шефът на "Гражданска защита" Варна инж. Андрей Марков. Същото потвърди и инспектор Константин Станкович от Отдела за опазване на морската среда в Морска администрация.

Шефът на отдела по търсене и спасяване в агенцията Златко Кузманов заяви, че ще бъде отправено запитване към Русия, Украйна и Турция за случващото се в техни води.

Керченският проток се намира 800 км от българските териториални води.

Ликвидирането на последиците от екологичната катастрофа в Керченския проток може да отнеме 10 години. За това предупреди международната природозащитна организация "Екозащита".

Русия изпрати стотици войници да се включат в разчистването на нефтения разлив. В неделя, в морето се изляха около 2 хиляди тона мазут и сяра, в резултат на потъването на четири товарни кораба.

В Азовско море сега се виждат две петна от нефтопродукти с дължина до 1 километър и широчина 200 метра, съобщи украинският министър на извънредните ситуации. По данни на местните власти, в района вече са загинали около 30 хиляди птици.

Еколози предупредиха, че ще започне да измира и риба. Възможни са и киселинни дъждове.

Замърсяването в Черно и в Азовско море е колосално и обхваща десетки километри плажове по азовското крайбрежие, пишат руски издания, като цитират очевидци.

Местни жители се опасяват също, че екозамърсяването ще провали туристическия сезон догодина. Туризмът е основният поминък на хората в района.