Тази възможност страната ни получи с присъединяването си към Европейския съюз преди 9 месеца. Но и до днес нито един наш сънародник не се е възползвал от тази възможност. Защо - питаме сега Петя Стефанова, която проучи темата.

„Случаят, на който се натъкнах, е наистина шокиращ. Става дума за наш зрител от Шумен, който страда от рядко очно заболяване, направени са му 8 неуспешни операции у нас, до 3-4 години го заплашва пълна слепота”.

Надеждата на този млад мъж е операция в Белгия, специализирана точно в тази област на офталмологията. Уви, въпреки неуспешното лечение тук, изрядните документи на пациента и препоръката на лекуващите лекари да се оперира в Белгия, от Здравната каса му отказват такова лечение.

„До срещата ми с този човек нямах ни най-малка представа, както сигурно и огромен процент от вас, що е то формуляр Е - 112. Той именно дава право на планирано лечение в чужбина за сметка на Касата. Информация за този формуляр има на сайта на Здравната каса, на който лично аз трудно се ориентирах и едва го намерих.

След разговора с академик Петя Василева потърсих повече информация за предоставената от Здравната каса възможност за планирано лечение в друга страна от ЕС, когато човек не може да бъде излекуван у нас.Това ме отведе на сайта на Здравната каса”.

За да стигнеш до ценната информация, се иска наистина много търпение. Така че, най-вероятно малцина са българите, които знаят, че имат право да получат безплатно лечение в ЕС.

Да припомня накрая, че само преди няколко дни социологическо проучване показа, че българите нямат доверие в Националната здравноосигурителна каса. Те не знаели и повечето дейности на Касата. Оттам пък обещаха да вземат мерки за сближаване. Но потвърдиха, че по конкретния казус - качествена здравна помощ в Европа, броят на одобрените молби е 0.