Преди да отпътува заедно със съпругата, сина и племенницата си външният министър обобщи оптимистичните, според него, варианти за изход от делото: " Делото ще завърши с успех за българските обвиняеми, ако процесът продължи да се гледа в Триполи, а не в Бенгази. Най-големият успех би бил да се стигне до там, че да отпаднат обвиненията, предвиждащи смъртно наказание."

Ако процесът продължи в Триполи, ще се избегне негативното обществено мнение в Бенгази, където живеят семействата на болните деца. Местенето в друг град ще доведе и до забавяне.

От трета страна - обвиняемите медици желаят да останат в Триполи, обясни Паси. Министърът обяви, че не планира официална среща с либийския лидер Моамар Кадафи. Той ще посети детската болница "Ал Фатех"  в Бенгази, където се лекуват част от заразените със СПИН деца. На Великден Паси се надява да бъде с шестимата медици.

"Най- важното е, че ще можем да  обслужим молитвено нашите сънародници в Либия", каза отец Павел от Чирпан. 

Заедно с министъра и отец Павел за Либия заминаха роднини на медиците и журналисти.

Със самолета на Соломон Паси ще потеглят и подаръци за децата от болницата в Бенгази. Министърът ще се опита да зарадва малките пациенти с играчки и вафли. От вестник "24 часа" ще им пратят рисунки на техни връстници от България.

Благодарение на Би Ти Ви до децата ще стигнат 400 фанелки, 100 фризбита и 100 мечета, осигурени от фирмите "Натур продукт" и "ВАС София". Със Соломон Паси ще пътуват и роднини на шестимата български медици.