ДСБ ще започне консултации за промяна на конституцията, така че областните управители да се избират в преки избори.

Това съобщи заместник-председателят на партията Веселин Методиев.

Според него, ако 160 народни представители подкрепят тази идея, то промяна в основният закон може да се извърши още в рамките на тази година.

Тази вечер във Варна се организира поредният митинг-протест срещу назначаване на областен управител от ДПС.

30 неправителствени организации, работещи по проблемите на малцинствата, обявиха подкрепа за правото на всички български граждани, независимо от етноса, да участват в управлението на страната. Същите организации призоваха и за назначаване на роми за заместник-министри и за заместник-областни управители.
Сред подписалите откритото писмо са правозащитната организация "Проект права на човека", представители на Националния демократически институт на Съединените щати, на институт "Отворено общество". Мотивът е, че ромите, които са около 10 процента от населението на България, също трябва да бъдат представени във властта.

Идеята бе посрещната и с одобрение, и със съмнения.

Според активистите, българската държава е поела конкретни ангажименти с декадата на ромското включване, които изискват назначаването на роми за заместник-министри в образователното, в социалното и в строителното министерства.

"Значи веднага, още тази година трябва да има държавна политика по даване на равен старт на ромските деца в образованието. Трябва да има политика по заетостта, трябва да има жилищна политика, но не т.нар. мезонети, за които се говори в медиите. Това е политика на привилегии, която нито сме искали някога, нито някога е била реализирана", каза Румян Русинов, институт "Отворено общество".

Част от ромите завиждат на българските турци, че са представени във властта.

"Не мое един от нас, един не мое да вкараме в парламента. Малко са по-назад нашите.

Щото турчинът помагат му, Ахмед Доган си крепи хората, а нас няма кой", каза Янко Стефанов.

Докато следят споровене по назначенията в правителството, ромите констатират, че настроенията срещу тях са по-силни от преди.

"Страх ни е да движиме из центъра, из София. Завряхме се тука в гетото и не мърдаме.

Десетилетие на ромското включване, май че така ми звучи повече на изключване, отколкото на включване", допълва Георги Емилов.