Българското правителство трябва официално да признае, че петте медицински сестри са заразили умишлено със СПИН децата в Бенгази, ако се интересува от живота на гражданите си. Това заяви председателят на Асоциацията на роднините на заразените деца Идрис Лага.

Въпреки че Върховният съд на Либия все още не се е произнесъл по смъртните присъди, от асоциацията заявиха, че вариант за замяна с доживотен затвор може да се постигне само, ако бъдат изпълнени пет условия.

Роднините искат всички заразени със СПИН деца да получат доживотно лечение и наблюдение в европейски болници, да им бъдат осигурени безплатни лекарства и поддържащи медикаменти. Третото условие е в Либия да бъде построена и напълно оборудвана болница за лечение на серопозитивни.

От Асоциацията заявиха, че не се отказват и от финансови компенсации. "Няма уточнена сума. Това зависи от всяко семейство. Някои могат да поискат 10 милиона евро, други сто милиона", каза председателят на Асоциацията. На въпрос кой според тях трябва да плати парите, Лага отговори: "Те ще са за сметка на тези, които се интересуват от живота на петте българки."

Болницата в Бенгази, в която се лекуват болните от СПИН деца, бе определена за място на срещата на асоциацията с българските журналисти. И докато председателят изброяваше исканията, един от бащите на болно дете се провикна, че не иска пари, а иска българките да бъдат убити.

Въпреки моментната липса на единодушие, от Асоциацията побързаха да обяснят, че евентуални преговори биха могли да тушират различията.

"Българското правителство трябва да прояви повече уважение към либийското правосъдие, в което ние вярваме", повториха няколко пъти роднините, но казаха, че на този етап нямат отговор на въпроса ще се налагат ли преговори, ако Върховният съд на собствената им страна не потвърди присъдите. Те показаха, че за тях такъв вариант не съществува.

Българското правителство следва много ясна и последователна линия на поведение, която изключва признаването на вина под каквато и да е форма.
Пред Би Ти Ви говорителят на външното ни министерство Гергана Грънчарова подчерта, че България е убедена в невинността на медиците.

Тя заяви още, че страната ни нееднократно е изразявала готовност да подпомогне Либия, но по думите й, "не съществува морална норма, която да трансформира съчувствието във финансови компенсации".

Днес съдът в Бенгази се събра, за да разгледа гражданските искове на семейството на близначките Сафа и Маруа Ал Кадафи, но отложи делото за 20 март. Искът не беше разгледат поради неявяване и на двете страни. Според документите двете момичета са починали от СПИН през 1998 година.
Семейството им е подало граждански иск за общо 5 милиона либийски динара. Те искат обезщетение от либийското министерство на здравеопазването, от либийското правителство и от "другите" виновни за смъртта на децата. Българските медицински сестри не са споменати поименно в иска.