"Минаха вече емоциите и е време да теглим чертата и като я теглим тази черта, резултатът е страхотен", това е равносметката на режисьора на филма "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" Стефан Командарев. До вчера българският филм създаваше история, успявайки да се нареди сред деветте кандидати във втория тур на номинациите за наградите "Оскар" за чуждоезичен филм. Филмът остана без номинцаия, но краят на битката за отличието в никакъв случай не е край на историята.

"Влязохме в деветката, което никога не е случвало, което е огромен успех - деветката за чуждестранен "Оскар", ние прокарахме една партина. На следващия български филм ще му бъде много по-лесно, защото в Америка и в Холивуд започна да се говори за българско кино", разказа Командарев в предаването "Тази сутрин". "Ние стъпихме на световната карта, направихме партина и вече ни има, което е много. Всичко това не е чудо, не се получи просто така. Това е резултат от години работа на всички български кинаджии, на всички качествени филми, които се направиха в последните години и това е един процес, в който нашият филм е само част", допълни режисьорът.

Командарев обясни, че самото участие в битката за номинациите за "Оскар" е увеличило интереса към филма. "Преди няколко дни ми звънна телефона и ме събудиха американски дистрибутори, които искат да разпространяват "Светът е голям..." на киноекран в щатите, което никога не се е случвало", разкри Командарев и допълни, че в момента се уточняват подробностите по договора, които да уточнят броя на копията т.е. колко салона едновременно ще прожектират филма. Вече е уговорено присъствието на филма в 25 салона във Франция. Общо в 25 страни "Светът е голам..." вече се разпространява.

"Интересът го има и в България, и в чужбина. От 25-те награди, които филма до момента е спечелил, 8 са на публиката, защото филмът е зрителски, обърнат към зрителите. Филмът върви и то върви добре по световните екрани. Ние минахме тази много важна стъпка от фестивалния екран към нормалните киносалони", каза Командарев.

Режисьорът се надява българското кино да продължи възхода си, но за това безспорно ще са нужни и много пари. "Филмите, за разлика примерно от поезията и песните, струват скъпо. Тези пари трябва да дойдат отнякъде. В нашия случай парите идват от българския данъкоплатец и от Европа – Национален филмов център, БНТ и европейски фондове", обясни Командарев. "Бюджетът на филма е 2 млн евро - 1/4 е български пари, останалите са европейски, които са дошли в България, създали са работни места, наели сме хора и т.н. Нещо за което се борим от доста години е българското кино да не лежи само на гърба на данъкоплатеца, да има Фонд "Национално кино". Във всички европейски държави, парите в тези фонове влизат от отчисления от реклами, от отчисления от продадени билети, DVD-та, от тото, лотарии и т.н. По този начин парите първо са много повече, второ - не се лежи на гърба на данъкоплатеца", обясни режисьорът и със задоволство обясни, че освен всички успехи, "Светът е голям..." е успял да напише и още една нова страница в историята на българското кино, а именно – парите от всички продажби на филма до момента отиват отново в Националния филмов център за следващия български филм.

Стефан Командарев не крие гордостта си от постиженията на своята "рожба", но допълва, че се надява недостатъците в българската действителност, които пречат на българското кино да се развива, най-накрая да бъдат отстранени. "В 17 града в България има кина. Просто хората няма къде да гледат филмите ни. Ние с триста зора се борихме да опазим филма да не се качи по торентите и най-накрая, когато той беше продаден в кината в Тайван, копие на нашия филм се появи в един големите сайтове за торенти с китайски субтитри. Само за един час имаше над 10 000 изтегляния. Филма вече е навсякъде и никой не прави нищо срещу това", каза Стефан Командарев.