Може би не толкова често, колкото ни се иска, но все пак всеки от нас е имал възможността да държи в ръцете си банкнота от 50 лева. За повечето не е тайна, че на банкнотата е изобразен ликът на Пенчо Славейков, но малцина са наясно, че женския силует, който е изобразен на гърба на банкнотата, всъщност е на Мара Белчева – голямата любов на Пенчо Славейков.

Тази голяма любов и нейната предистория са описани в книгата "И сенките ни тихо ще се слеят". Редакторът Пламен Тотев гостува в предаването "Тази сутрин" и разкри любопитни подробности за изключителния характер на забележителната жена, която се е криела зад красивото лице на Мара Белчева.

"Името на Мара Белчева е изветно на литературните изследователи, но не и на широката, масовата публика. Преди 100 години тя е била истинска модна и интелектуална икона", каза Тотев.

Мара Белчева е родена в Севлиево в много заможно семейство. Завършила е гимназия във Велико Търново, след което учи във Виена. Още като ученичка среща Христо Белчев - много обещаващ млад човек, който е решил да се занимава с политика и финанси. По-късно, когато Мара Белчева вече е на 18 години и се е завърнала от Виена, двамата се женят и се местят в София. "Когато двамата са се разхождали из София, свидетели твърдят, че възрастните хора са им се възхищавали и благославяли", разказа Пламен Тотев.

"Пет години след сватбата Христо Белчев е убит. Според историците, причината е по-скоро, че той е убит по погрешка", разказа Тотев. "Трябвало е да бъде убит Стамболов, но защото си приличали визуално и били с еднакъв ръст са го убили него. Тогава Мара Белчева смайва цялата страна и чуждестранните дипломати със своята мъка. Затваря се вкъщи, боядисва стените в черно, чаршафите в черно и в продължение на месеци не излиза от дома си", допълва редакторът.

Следват спекулациите за връзка на Мара Белчева с Фердинанд. Тогавашната жълта преса спекулира с това, че двамата са имали връзка. Мара Белчева отрича, а Фердинанд излиза с официално опровержение. Въпреки това обаче в общественото пространство се завъртат предположенията, че Христо Белчев всъщност е убит нарочно, по поръчка на Фердинанд, за да освободи сърцето на любимата си.

Любовта връхлита отново Мара Белчева през 1903 г. Общ приятел на Белчева и Пенчо Славейков случайно завежда поета в дома на вдовицата на Христо Белчев. Там Славейков прекарва час след час, целия ден и цялата нощ. Така започва връзката между двамата. "Има нещо детско и невинно в тази обич, но определено може да се каже, че това е била една истинска и много силна любов. Тази толкова желана жена решава да сподели живота си със Славейков и да поеме всичките негативи, които са около него, защото той е бил унижаван, принуден е едва ли не да емигрира и умира в Италия", каза Тотев. "Мисля, че тази книга ще разбие закостенелите представи за Славейков, като за един много скучен класик, който всички сме учили в училище", допълни редакторът.