Тревожна тенденция у нас – 80 000 българи не могат да четат и да пишат. От Министерството на образованието обявиха, че започват курсове за ограмотяване с европейски пари. Над 10 000 души ще могат да се включат в специализираните курсове. Очаква се поне 8 000 от тях да завършат успешно. Проектът е насочен към хора над 16-годишна възраст и е на стойност 15 млн. лева.

В търговищкото село Руец живеят предимно роми. С обяснението, че са бедни те традиционно напускат училище преди да са завършили 8 клас.

Преди години дори и неграмотни, местните хора работели на полето и във фермите. Сега обаче, без да могат да четат и пишат на български, никой не иска да ги наеме.

"Питат какво образование имаш. Осми клас като кажеш и не става”, обяснява Хасан Ахмедов - жител на село Руец.  

Сега по програмата "Нов шанс за успех" хората, които нямат дори начално образование ще могат да се обучават безплатно да четат и пишат в продължение на пет месеца. Съкратен курс ще има за тези, които са напуснали училище преди осми клас. Опитът в село Руец обаче е, че подобни инициативи не привличат голям интерес.

По-възрастните в селото са категорични, че даже държавата да ги ограмотява безплатно, няма да седнат отново на чина. В Джебелско към причините за неграмотността се прибавят и малкото училища, и недостатъчно часове по български език. В село Рогозче се намира единственото училище в периметър от 15 километра.

Деветгодишно момче, чието име няма да съобщим, написа "сбогом” със З и К, "овца” със з, а в думата "детски" използва буква от турската азбука.

Миналата седмица Европейската комисия за пореден път постави страната ни на последно място по грамотност сред тийнейджърите. У нас, над половината от 15-годишните се представят слабо при четене и разбиране на написан текст.