Екип от учени на Българската академия на науките обикаля страната с важна мисия. За да бъде проверена и обновена националната банка с противоотровни серуми, биолозите трябва да хванат представители на всички видове отровни змии в България. Изцедената отрова ще провери ефективността на съществуващите серуми.

Пепелянката е смятана за една от най-опасните змии в Европа. Обитава цялата територия на България. Името си получава от специфичната украса с цвят на пепел. Отровата й съдържа токсини, които разрушават кръвоносните съдове и предизвикват масивни кръвоизливи.

На мястото на ухапването остават две следи на около сантиметър разстояние. Усеща се парене. Въпреки че може да убие неголямо животно за няколко минути, отровата на пепелянката не е фатална за човешкия организъм. Най-опасни са възможните алергични реакции след ухапването.

Но пепелянката не е единственото животно в България с мрачна слава. Ако земята бъде поразена от ядрен взрив един дребен, но лаком хищник ще бъде сред малкото оцелели видове. В България са описани поне 4 вида скорпиони. Малко хора знаят, че нощем тялото им отразява лъчите от ултравиолетовата част на спектъра.

Скорпионът е агресивен хищник. Често животните, с които се храни, са няколко пъти по-големи от него. Поглед под микроскоп към жилото на скорпиона, разкрива една от много тайните на тези същества.

В случай на ухапване от змия или друго отровно животно срещата с лекар е задължителна. Експертите съветват да измерите една педя от ухапаното място в посока на сърцето и леко да превържете. Запазете спокойствие и пийте много течности.

След около месец българските учени ще се завърнат от експедиция до турско-арменската граница. Там те трябва да уловят гюрза - най-отровната змия в тази част на света. Целта е създаването на противоотровен серум.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето