Опасни комари пренасят тропически инфекции, които доскоро бяха непознати в Европа. Отличителни за тигровия комар са белите точки, пръснати по тялото. Френски учени предполагат, че тропическото насекомо се е появило в Европа чрез използваните автомобилни гуми, които са подходяща среда за размножаването му.

Повечето епидемиолози обаче обясняват странната популация с глобалното затопляне и увеличеният пътнически трафик: "Променящите се климатични условия действително изместват типичните преносители и типичните болести от тропическите райони на север, затова и ние имаме предвид при наблюдаването на популацията от комари, търсим различни видове, за да можем своевременно да хванем този тигров комар".

Всичко започва преди две години в Северна Италия, когато един след друг хората от малко селце започват да се разболяват. Седмици наред имат висока температура и парещи обриви по тялото. Установяват, че това е чикунгунска треска - първият случай на епидемия на тропическа болест в развита европейска държава.

"Не е особено опасно. Това е единственото хубаво в цялата ситуация. Треската чикунгуня прилича малко на типичния летен грип", успокояват все пак епидемиолози.

На Балканите най-засегнати биха били най-южните райони на Гърция и по крайбрежието на Адриатика. Някои райони в България попадат в тези области - това са преди всичко долината на Струма, Петричко, Санданско, Благоевград, и най-югоизточните части на страната, но поне засега нямаме данни за присъствието на този вид комар. Дори да се появи, това не означава 100% поява и на болестите, които пренася, успокояват още експертите.

Най-ефективното средство срещу различните видове комари остават репелентите - препарати, които притъпяват сетивата им за около шест часа.

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето