Макар и позабравена, тази техника е популярна и днес в някои селища от Западна България. На пръв поглед рисуването на яйца с восък изглежда лесно. Но ако не притежавате специално изработена за целта писалка, няма да се справите.

Най-старите екземпляри са от началото на миналия век. За да се сдобие с такъв уред, стопанката брояла една сребърна пара на майстора.

"Представлява една малка метална фунийка, която е вбита в пръчица, за да не пари ръката. Във фунийката се пъха едно мъничко парченце пчелен восък, загрява се на пламъка на свещта", разказва ст.н.с. Светла Ракшиева от БАН.

Разтопеният восък започва да изтича през тесния отвор на фунийката и се нанася върху черупката. Писането на яйцата по този начин наподобявало свещенодействие. За всеки член на семейството се подбирала специална украса, свързана с надеждите за плодородие, късмет и щастие в дома.

За бащата било отредено яйцето с изрисувано върху него дъбово листо, защото в народните представи дъбът е символ на жизнена сила и енергия.

"На омъжената жена подарявали яйце с орнамент чепразите, защото колана с пафти, чепрази, е символ на омъжената жена", обяснява Светла Ракшиева.

Във Враца великденската работилница за яйца бе открита малко по-рано от обикновено, за да могат всички желаещи да овладеят уникалната восъчна техника и после да я приложат у дома. Най-ентусиазирани бяха децата.

„Трябва да имаш много сръчни ръце, за да чертаеш наистина прави линии. Като гледаш някой друг как го прави, е много лесно”, констатира Николай.